OVO SU DRAMATIČNI POSLEDNJI TRENUCI PRE IMPLOZIJE: Ono što se dogodilo putnicima SLEDIĆE vam krv u žilama
Podmornica, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

misterija

OVO SU DRAMATIČNI POSLEDNJI TRENUCI PRE IMPLOZIJE: Ono što se dogodilo putnicima SLEDIĆE vam krv u žilama

Objavljeno:

Odlikovani bivši mornarički doktor otkrio je šta se događalo tokom poslednjih trenutaka života članova posade nestale podmornice, pre nego što je došlo do "katastrofalne implozije". Doktor Dejl Mole, bivši direktor za podvodnu medicinu i zdravlje radijacije za američku mornaricu, rekao je za Daily Mail , "da je implozivna smrt brza i bezbolna, da se umire skoro trenutno od izuzetnih sila koje deluju u dubinama okeana".

"Bilo bi tako iznenada, da ne bi ni znali da postoji problem ili šta im se dogodilo. Kao da ste ovde jedan minut, a onda je prekidač isključen. Živ si jednu milisekundu, a sledeće si mrtav", rekao je Mole.

Kontraadmiral američke obalske straže Džon Mauger potvrdio je na konferenciji za novinare u četvrtak da su u potrazi za nestalom podmornicom pronađeni ostaci koji "ukazuju na katastrofalan gubitak komore pod pritiskom".

Posada podmornice Titan je bila više od 3 kilometra ispod površine okeana

Pet ljudi je bilo na “Titanu”, podmornici koja je vodila turiste da vide olupinu broda koji je potonuo 1912. na dubini od oko 3.800 metara, kad im se u nedelju izgubio signal oko 700 kilometara jugozapadno od obale Njufaundlenda u Kanadi.

Podmornica, Titanik
foto: EyePress News Shutterstock Editorial Profimedia

Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač kompanije “OšenGejt” (OGE) koja je napravila “Titan”, jedan je od putnika nestale podmornice. Sa njim su bili i britanski istraživač Hamiš Harding (58), 73-godišnji francuski istraživač Pol Anri Nargelet, pakistanski biznismen Šahzada Davud, poverenik Instituta SETI i njegov sin Sulejman (19)

Kako je posada bila zaštićena?

Posada je u krhkoj podmornici bila zaštićena komorom pod pritiskom, zapečaćenom kapsulom koja drži unutrašnji pritisak znatno višim od pritiska okoline, sistemom gasa pod pritiskom za kontrolu unutrašnjeg pritiska i dovodom gasa za disanje za putnike.

"U trupnom delu je komora u kojoj borave ljudi. Izgleda da je došlo do implozije kada su stigli do dna, moguće da je cilindar od ugljeničnih vlakana popustio i doveo do implozije", kaže Mole.

Kako je probijena komora pod pritiskom ostaje nejasno. Ali takva implozija može biti posledica curenja, nestanka struje ili malog požara od električnog kratkog spoja.

Podmornica, Titanik
foto: EyePress News Shutterstock Editorial Profimedia

Implozija ljude pretvara u komadiće

Na osnovu dosad dostupnih informacija, svi putnici nestale podmornice su poginuli u stravičnoj imploziji. Reč je o procesu u kojem je podmornica bila bukvalno smrvljena usled ogromnog hidrauličnog pritiska vode koji ju je okruživao.

Objasnio je to kao da previše naduvate balon - balon će na kraju puknuti kada postoji preveliki pritisak. U imploziji se dešava suprotno, kada postoji veći spoljašnji pritisak, tada unutrašnjost kolabira.

"Kada neko stoji na praznoj limenci gaziranog pića, to bi izdržalo vašu težinu, ali oko pritisnete i sa strane, limenka bi se odmah srušila".

Dodao je: „To je jednostavno mesto gde krhotine i fragmenti i sve ostalo ide unutra zbog jake spoljne sile. U ovom slučaju, to je bio okean.

Podmornica
foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Prema Scientific American-u, da je podmornica bila blizu Titanika, doživela bi veći pritisak od ujeda velike bele ajkule.

Nikolaj Roterman, dubokomorski ekolog sa Univerziteta u Portsmutu u Velikoj Britaniji, složio se da bi pritisak ubio članove ekspedicije, ako je došlo do takve implozije.

„Ako bi došlo do bilo kakvog proboja trupa, putnici bi u trenutku bili mrtvi.“

Sve što do sada znamo o stravičnoj katastrofi podmornice Titan, možete pročitati u odvojenom tekstu.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.