ORBAN U OZBILJNIM PROBLEMIMA, OVO BI MOGLO DA MU DOĐE GLAVE: Mađarska prekršila zakon EU, stigla PRESUDA
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

STIGLA ODLUKA

ORBAN U OZBILJNIM PROBLEMIMA, OVO BI MOGLO DA MU DOĐE GLAVE: Mađarska prekršila zakon EU, stigla PRESUDA

Evropski sud pravde je svojim ranijim presudama već srušio ključne delove mađarskog sistema azila

Objavljeno:

Mađarska je prekršila zakon Evropske unije o azilu, tako što je neopravdano sprečavala migrante da zatraže zaštitu, presudio je danas Evropski sud pravde.

Budimpešta je nakon izbijanja pandemije koronavirusa 2020. od nekih stranih državljana, ili osoba bez državljanstva, tražila da prođu preliminarne postupke pre nego što se prijave za azil.

Oni su najpre morali da odu u mađarske ambasade u Beogradu ili Kijevu kako bi lično predali dokument kojim potvrđuju da nameravaju da se prijave za azil, a mađarske vlasti su nakon toga odlučivale hoće li im dozvoliti da uđu u Mađarsku kako bi zatražili zaštitu, prenosi Hina.

Dokument kojim se izriče namera za prijavu za azil nije predviđen evropskim zakonom i Evropska komisija je smatrala da je taj preliminarni postupak bio kršenje propisa EU, zbog čega je tužila Mađarsku Evropskom sudu pravde.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

Sud je doneo presudu u korist Komisije, uz obrazloženje da takva vrsta regulacije ljudima oduzima pravo da se efikasno prijave za azil u Mađarskoj.

Dokument kojim se izriče namera za prijavu za azil nije predviđen evropskim zakonom i ne garantuje efikasan i brz pristup postupku za odobravanje azila, a ta mera takođe nije bila primerena ni za borbu protiv pandemije, odlučio je sud.

Evropski sud pravde je svojim ranijim presudama već srušio ključne delove mađarskog sistema azila.

(Espreso/ Fonet)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.