MORALI DA POTPIŠU ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI? Ispovest čoveka koji je bio na podmornici do Titanika SEJE STRAH
Majk Rajs, Foto: Printscreen/BBC

detalji nesreće

MORALI DA POTPIŠU ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI? Ispovest čoveka koji je bio na podmornici do Titanika SEJE STRAH

Vojni avioni, podmornica i sonarske bove su korišćeni da se pronađe nestala podmornica, jer se veruje da su članovi posade od ponedeljka uveče imali samo nekoliko dana kiseonika

Objavljeno:

Majk Rajs, američki televizijski novinar i producent je rekao da je on bio na podmornici Titan i da se svaki put izgubila komunikacija sa matičnim brodom.

Nestalu turističku podmornicu Titan nije odobrilo nijedno regulatorno telo - što znači da su svi putnici morali da potpišu odricanje od odgovornosti pre putovanja od 250.000 dolara, piše Dejli Star. Pokrenuta je potraga za podmornicom "OceanGate Explorations 'Titan'" nakon što je nestala u nedelju ujutru (18. juna). Veruje se da je ekspedicija krenula iz Njufaundlenda u Kanadi u subotu (17. juna).

Čovek koji je ranije bio na ekspediciji podmornicom doTitanika priznao je da "potpisujete masovno odricanje da biste mogli da umrete na putovanju" dok strahovi za nestalim putnicima rastu. Američki i kanadski timovi za potragu utrkuju se sa vremenom da pronađu turističku podmornicu sa pet ljudi u njoj, dok je operacija spasavanja nastavljena preko noći.

Vojni avioni, podmornica i sonarske bove su korišćeni da se pronađe nestala podmornica, jer se veruje da su članovi posade od ponedeljka uveče imali samo nekoliko dana kiseonika. Olupina Titanika leži 700 kilometara južno od Sent Džons Njufaundlenda, a misija spasavanja vodi se iz Bostona u Masačusetsu.

Majk Rajs, američki televizijski novinar i producent, rekao je za "BBC Breakfast" da je izvršio tri odvojena zarona, uključujući jedno na Titanik, i rekao da se od turista traži da potpišu izjavu kojom priznaju da bi mogli da poginu na putovanju pre ukrcavanja. Pisac je rekao da kada se ukrcao na podmornicu koja vozi putnike do Titanika, putnicima se daje spisak na kome piše da se možda neće vratiti sa putovanja, piše Mirror.

Gospodin Rajs je rekao: "Da biste se ukrcali na brod koji vas vodi do Titanika, potpišete papir da biste mogli da umrete na putovanju. Na papiru tri puta pominju smrt na prvoj strani. Svi znate u šta se upuštate, to je istraživanje, nije odmor, nije potraga za uzbuđenjem, nije kao padobranstvo, ovo su istraživači i putnici koji žele da vide nešto".

Podmornica
foto: EPA/ Liselotte Sabroei

Gospodin Rajs je otkrio da brod nije 'loš', ali kako je to nova tehnologija, uvek postoji rizik da nešto pođe po zlu. On je dodao: "Ovo ne znači da je to loš brod, to je samo nova tehnologija. Morate da se setite ranih dana svemirskog programa, ili ranih dana avijacije, gde pravite mnogo grešaka na putu da shvatite šta radite." Majk je otkrio da "nije optimista" da će podmornica biti pronađena jer veruje da se nalazi na dnu okeana, pa će biti neverovatno teško doći do nje i vratiti je na površinu.

Rekao je: "Nisam optimista jer samo znam logistiku toga i znam koliko je okean ogroman i koliko je veoma sićušan ovaj brod. To je prelepo dizajnirana podmornica. Ne mogu da je omalovažavam, trebalo bi da ide dalje od bilo kog drugog plovila, od bilo čega drugog. Ako je dole na dnu, ne znam kako će neko moći da joj pristupi i vrati je gore. Postoji nada da je na površini ili blizu nje. Fraza koju stalno čujemo je da smo izgubili komunikaciju. Izvršio sam tri odvojena ronjenja, jedno na Titanik i još dva na obali Njujorka, i svaki put kada su izgubili komunikaciju. "

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.