U ZEMLJI SE PRE 10 GODINA OTVORILA RUPA I PROGUTALA GA ZAJEDNO SA SPAVAĆOM SOBOM: Od tada mu se GUBI TRAG (VIDEO)
Rupa, Foto: Printscreen/Youtube/ ABC Action News

šok i neverica

U ZEMLJI SE PRE 10 GODINA OTVORILA RUPA I PROGUTALA GA ZAJEDNO SA SPAVAĆOM SOBOM: Od tada mu se GUBI TRAG (VIDEO)

Spasioci nisu uspeli da nađu Džefovo telo u rupi, koja je zajedno sa njim progutala i nameštaj spavaće sobe

Objavljeno:

Uznemirujuća priča o čoveku kojeg je "progutala" vrtača na Floridi u martu 2013. ponovo je oživela ovih dana na društvenim mrežama.

Džef Buš (37) spavao je kad se ispod njegove kuće u Sefneru otvorila rupa u zemlji. Vrtača široka oko šest metara otvorila se ispod njegove spavaće sobe. Džefov brat Džeremi i njegova devojka Rejčel čuli su zapomaganje iz druge sobe, piše Iflscience.com.

- Čuli smo Džefa kako vrišti. Sjurili smo se niz hodnik, upalili svetlo i otvorili vrata. Sve što smo videli je bila jedna velika rupa, a od Džefa ni traga – ispričala je tada Rejčel.

Džeremi je skočio u rupu u pokušaju da spasi brata, ali ga je zamenik šerifa okruga Hilsboro povukao na bezbedno, jer je zemlja nastavila da se urušava.

- Pod (kuće) je i dalje popuštao, zemlja se i dalje spuštala, ali nisam mario. Želeo sam da spasem svog brata, ali jednostavno nisam mogao ništa da uradim. Mogao bih da se zakunem da sam ga čuo kako me doziva u pomoć – rekao je Džeremi.

Spasioci nisu uspeli da nađu Džefovo telo u rupi, koja je zajedno sa njim progutala i nameštaj spavaće sobe. Sledećeg dana su inženjeri zaključili da su kuća i tlo previše opasni da se akcija spasavanja i dalje odvija, i umesto toga objekat je srušen a rupa zatrpana šljunkom.

Nekoliko godina kasnije vrtača se ponovo otvorila na istom mestu, sada ograđenom od javnosti, ali Džefovo telo još nije pronađeno.

Florida je bogata krečnjakom i stoga posebno podložna vrtačama.

- Vrtače su uobičajene u takozvanim "kraškim terenima". To su područja u kojima vrste stena ispod površine mogu prirodno da se rastvore podzemnim vodama koje cirkulišu kroz njih. Rastvorljive stene uključuju slane slojeve i kupole, krečnjak i druge karbonantne stene – objašnjava Geološki zavod SAD.

Pošto je stena ispod rastvorena, podzemne pećine ostaju ispod površine. Kad se oslabljena površina uruši u pećinu, stvara se vrtača. One variraju u veličini, od veoma malilh do ogromnih, poput "nebeske jame Sjaodažo", koja je nadublja i najveća rupa na svetu. Poznata i kao Sjaodžao Tjankeng, nalazi se u Kini, a duboka je 662 i široka oko 537 metara.

(Espreso/Srbia Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.