NAJSMRTONOSNIJI VIRUSI STIŽU U EVROPU! Prenose ih KRPELJI I KOMARCI, a jedna BOLEST posebno izaziva PANIKU
Virus, Foto: Profimedia, Filip Plavčić

opasnost

NAJSMRTONOSNIJI VIRUSI STIŽU U EVROPU! Prenose ih KRPELJI I KOMARCI, a jedna BOLEST posebno izaziva PANIKU

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela je jedan patogen kao jednu od svojih prioritetnih bolesti

Objavljeno:

Zika, denga i krimsko-kongoanska hemoragijska groznica (CCHF) s vremenom će se proširiti britanskim tlom, tvrde stručnjaci. Naučnim istraživanjem utvrđeno je da ove bolesti prete Velikoj Britaniji zbog klimatskih promena i rastućih temperatura koje su rezultirale većim brojem komaraca i krpelja koji prenose te bolesti.

Jedna od njihovih najvećih briga je groznica doline Rift – bolest sa stopom smrtnosti od gotovo 40 odsto. Posebno je opasno što bi početne infekcije mogle da prođu neprimetno kod lekara koji nisu upoznati sa „stranim“ patogenima.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navela je CCHF kao jednu od svojih prioritetnih bolesti koja je već stigla do Francuske. Džejm Vud, šef veterinarske medicine na Univerzitetu Kembridž, rekao je Odboru za nauku, inovacije i tehnologiju da je vrlo verovatno da će CCHF u budućnosti stići do Ujedinjenog Kraljevstva.

„Neke infekcije koje prenose krpelji, poput krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, vrlo verovatno će se proširiti Ujedinjenim Kraljevstvom u nekom trenutku. Postoje infekcije koje prenese komarci, poput groznice doline Rift, koja bi se mogla iduća da se pojavi“, rekao je Vud.

Komarac
Komaracfoto: Mario Saccomano / Alamy / Alamy / Profimedia

Groznica doline Rift (RVF) može da ubije čak polovinu zaraženih pacijenata.

„Rano otkrivanje bolesti biće izazov jer naši lekari nisu obučeni za uočavanje ovih bolesti“, dodao je on.

„Virusi koje prenose člankonošci kao što su virus denga groznice i zika virus, mogli bi da se ‘odomaće’ u Ujedinjenom Kraljevstvu“, tvrdi profesor Brajan Čarlston, direktor instituta Pirbrajt, koji proučava zarazne bolesti kod životinja.

Klimatske promene menjaju područja na kojima se neki od virusa mogu pronaći. Denga groznica klasična je bolest Južne Amerike i Jugoistočne Azije, a sad se pojavila i na Mediteranu. SZO je označio CCHF, RVF i ziku kao bolesti koje bi u budućnosti mogle da izazovu pandemiju.

Primarno se CCHF dobija od zaraženih krpelja, ali se takođe može širiti među ljudima putem telesnih tečnosti. Na početku infekcije pojavljuju se simptomi slični eboli – bolovi u mišićima, bolovi u trbuhu, grlu i povraćanje. Ostali simptomi virusa, koji se javljaju iznenada, uključuju temperaturu, vrtoglavicu, bol i ukočenost vrata, bol u leđima, glavobolju, bol u očima i osetljivost na svetlo.

Krpelj
Krpelj foto: Jan Gläßer / Panthermedia / Profimedia

RVF je virusna bolest koja se najčešće javlja kod domaćih životinja u Africi, uključujući goveda, bizone, ovce, koze i kamile. Ljudi se mogu zaraziti ubodom zaraženog komarca, kontaktom krvlju, telesnim tečnostima. Većina oboljelih nema simptome ili imaju blage simptome slične prehladi koji uključuju slabost, temperaturu, bolove u leđima i vrtoglavicu.

Ima opštu stopu smrtnosti od oko jedan odsto, ali otprilike svaka deseta osoba razvije ozbiljne simptome koji zahtevaju bolničku njegu. Najsmrtonosniji oblik bolesti izaziva hemoragičnu groznicu zbog koje pacijenti povraćaju krv i krvare iz raznih otvora, taj oblik ubija 50 odsto obolelih.

Zika, za razliku od drugih patogena, nije poznata po stopi smrtnosti nego po zdravstvenim posledicama na nerođenu decu. Uzročnik se prenosi na ljude ubodom zaraženih ženki komaraca, a u ređim slučajevima može se preneti i polnim odnosom. Kod većine ljudi, infekcija prolazi bez većih problema, ali je opasna za trudnice, prenosi Jutarnji list.

Bonus video:

03:38

EPIDEMIJA MOŽDANOG UDARA NE BIRA!

(Espreso/ Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.