AKO IDETE U ISTANBUL, OVO MORATE DA OBIĐETE I PROBATE: Cenkajte se na svakom koraku i "isključite se" od svega
Istanbul, Foto: Privatna arhiva

turska

AKO IDETE U ISTANBUL, OVO MORATE DA OBIĐETE I PROBATE: Cenkajte se na svakom koraku i "isključite se" od svega

Ukoliko niste još uvek posetili ovaj predivan grad, nemojte propustiti priliku ovog leta!

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Prozirno plavo more na Bosforskom moreuzu, prelepe džamije raspoređene u svim delovima grada, brodovi i privatni kruzeri usankani na predugačkim lukama koje se duž puta gube u daljini, ogromne prometne ulice sa antikvarnicama i orijentalni specijaliteti, samo su neke od mnoštva atrakcija koje bi prosečnom turisti zapale za oko, ukoliko bi se odlučio da poseti najmnogoljudniji grad u Turskoj.

Novinar portala Espreso posetio je Istanbul i preporučuje čitaocima destinacije kako bi što lepše i delotvornije proveli leto u ovom gradu koji spaja Evropu i Aziju.

Za početak, osim ogromnih saobraćajnih gužvi, hiljade radnji zgusnutih jedne pored drugih, prodavcima koji se sa vama cenkaju na ulici, primetićete da je Istanbul multikulturalan grad u kome žive narodi iz svih delova sveta.

Zbog toga se preporučuje poseta Azijskog i Evropskog dela Istanbula, budući da je on svojevrstan most između istoka i zapada.

1 / 5 Foto: Foto: Privatna arhiva

Turci strastveno piju čaj. Ovaj napitak se nudi u svakoj manjoj gostionici i služi se u malim zaobljenim čašama na tacnama. Pored čaja tu je i kafa.

Pripremaju je u malim džezvama i sipaju vam u šoljice sa visine kako bi se što pre ohladila.

Kafane su im male i odišu orijentalizmom. Nalaze se na svakom ćošku i izlaze direktno na ulice gde će vam konobari nametljivo nuditi specijalitete.

1 / 4 Foto: Foto: Privatna arhiva

Plavetnilo mora i ogromno prostrantsvo prelepog Bosforskog moreuza izmamiće vam osmeh na lice. Ukoliko vas vreme bude poslužilo, mada u Istanbulu su leta obično topla i sunčana, imaćete pravu priliku da predahnete od svega i "isključite se".

Preporučuje se krstarenje Bosforom. Turističke agencije ovo najčešće nude u formi izleta i na putu od oko tridesetak kilometara moćićete da se izbliza upoznate sa najpoznatijim istanbulskim građevinama.

Jedna od njih je i čuvena Dolmabahče palata koja je smeštena u evropskom delu Istanbula.

1 / 5 Foto: Foto: Privatna arhiva

Njenu izgradnju naručio je lično sultan Abdulmedžid I 1843. godine.

Područje gde se danas nalazi palata Dolmabahče je nekada bio mali bosforski zaliv. Od 18. veka, zaliv se postepeno punio da bi postao carski vrt pored Bosfora.

Ko god želi da poseti Istanbul, ne sme nikako da propusti da se upozna sa Ajom Sofijom.

Ona je simbol istorije Konstantinopolja, ali i moderne Turske i Istanbula.

Aja Sofija je bila najveća hrišćanska crkva na svetu skoro 1000 godina. Reč aja u imenu Aja Sofije dolazi od reči "svetac" dok je sofija od reči sophos što na drevnom grčkom znači "mudrost".

1 / 6 Foto: Foto: Privatna arhiva

Na ulasku u Aju Sofiju moraćete da se izujete, a svoju obuću moćiće te da ostavite u posebnim vitrinama koje su namenjene za turiste.

Ukoliko ste žensko, moraćete da kupite maramu da bi ste mogli da uđete i uživate u čarima ove velelepne građevine.

Na samo petnaestak minuta hoda od Aje Sofije, nalazi se Veliki Bazar ili Kapali čaršija, jedna od najvećih pijaca na svetu. U njoj će te pronaći sve, što bi se reklo od "igle do lokomotive".

U svakoj radnji imaćete priliku da se cenkate i izvučete najpovoljniju cenu od prodavca za robu za koju ste zainteresovani.

1 / 4 Foto: foto: Privatna arhiva

Kapali čaršija obuhvata četiri hiljade radnji koje su raspoređene u šezdeset i pet ulica.

Ovde se nalaze kao i nekada, zanatlije i trgovci svih profila, zlatari, draguljari, krojači, krznari, kožari, bojadžije, tapetari, torbari, prodavci fesova i marama, jorgandžije i mnogi drugi, tako da će vam izbor robe za kupovinu biti raznovrstan.

Specijaliteti

Istanbul je takođe poznat i po svojoj ukusnoj hrani koja predstavlja pravo kulinarsko blago grada.

Simiti, kebapi, kokoreči, pečeni krompir, riblji sendvič, pistaći, pileći pilav, baklave samo su neki od specijaliteta koje možete kupiti bukvalno na svakom koraku.

1 / 5 Foto: Foto: privatna arhiva

Turski specijaliteti za mnoge turiste sa zapada predstavljaju egzotičnu hranu i zbog toga je ona jedna od glavnih atrakcija Istanbula.

Šta da vam još kažemo, ukoliko niste još uvek posetili ovaj predivan grad, nemojte propustiti priliku ovog leta!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.