ŽENU UJELA OTROVNICA KOJA GMIŽE ŠIROM SRBIJE: Prošla je kroz jezivu AGONIJU, a dve SLUČAJNOSTI joj SPASILE ŽIVOT
Zmija, Foto: Profimedia

OPORAVAK

ŽENU UJELA OTROVNICA KOJA GMIŽE ŠIROM SRBIJE: Prošla je kroz jezivu AGONIJU, a dve SLUČAJNOSTI joj SPASILE ŽIVOT

Doživela je anafilaktički šok u roku od nekoliko minuta, ali je njen otac brzo prebacio u bolnicu gde su lekari, igrom slučaja imali protivotrov, što je retkost u Britaniji

Objavljeno:

Jedna Britanka kaže da ima sreće što je živa, nakon što ju je ujela zmija šarka tokom šetnje u prirodi.

Bo Avis (26) je provela dva dana u bolnici i još uvek se nije oporavila posle neprijatnog iznanđenja koje joj je priredila jedina otrovnica i Velikoj Britaniji.

Ona je u sredu šetala psa u sandalama, seoskim putem blizu Brentvuda u Eseksu, na jugu Engleske, kada je zmija iskočila i ujela je za skočni zglob.

Doživela je anafilaktički šok u roku od nekoliko minuta, ali je njen otac brzo prebacio u bolnicu gde su lekari, igrom slučaja imali protivotrov, što je retkost u Britaniji.

– Stavili su me na intenzivnu negu, dok sam gubila svest i vraćala se. Nisam imala nikakvu kontrolu nad bilo kojim aspektom svog tela. Bilo je zaista zastrašujuće – rekla je Bo za Miror.

– Zaista sam imala sreće, jer mi je rečeno da mnoge bolnice ne drže protivotrov, ali ova jeste. Morali su da pozovu Informacionu službu za otrove da saznaju koja je doza potrebna – dodaje ona.

Bo je dobila morfijum i zadržana je u bolnici preko noći , ali kada je noga počela da joj otiče i udvostručila se, lekari su morali da joj daju drugu dozu protivotrova i zadržali je još jedan dan.

„Bilo je kao da ti neko sipa kiselinu po nogama – objasnila je devojka.

Bo se sada oporavlja od ujeda i još uvek ne može samostalno da hoda.

– Noga mi je požutela i za sada sam na štakama. Čak je i podizanje noge da bih legla u krevet u početku bila čista agonija – kazala je ona.

Ona i šest dana kasnije trpi jak bol.

– Jedini način na koji to mogu da opišem je kao kada se tokom vežbanja nakuplja mlečna kiselina, ali po celom telu i to non-stop – opisala je užasan osećaj Britanka, dodavši da to ne bi poželela ni najgorem neprijatelju.

Pored nalaženja retkog protivotrova, Bo je imala sreće sa još jednom okolnošću.

– Imala sam sreće što smo bili na oko 300 metara od automobila kada se to dogodilo. Da sam bila sama i usred ničega, ne znam da li bih imala toliko sreće – priznala je ona.

Inače šarke ujedu oko 50-100 ljudi godišnje u Velikoj Birtaniji, a 70 odsto ujeda ne rezultira ozbiljnim posledicama.

U Srbiji se najčešće sreće u ravničarskim krajevima

Ova zmija je jedna od tri otrovne vrste u Srbiji, pored poskoka i šargana. Najčešće se sreću u ravničarskim predelima, pre svega Vojvodine, ali ih ima i po Šumadiji i drugim delovima naše zemlje.

Najotrovniji je poskok, koji živi u brdovitim krajevima, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1.500 metara nadmorske visine.

Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko dva posto, ali njihov otrov može ostaviti trajne posledice.

00:05

Zmija na stanici u Beogradu

(Espreso/Mirror)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.