UHAPŠENI VOJNICI KOJI SU NEMILOSRDNO UBILI 5 CIVILA! Pokušali da SAKRIJU ZLODELO, ali snimak pokazuje SVE (VIDEO)
Vojska, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Excélsior TV

horor

UHAPŠENI VOJNICI KOJI SU NEMILOSRDNO UBILI 5 CIVILA! Pokušali da SAKRIJU ZLODELO, ali snimak pokazuje SVE (VIDEO)

Objavljen je snimak nadzornih kamera na kom se vide petorica muškaraca koji su pretučeni i upucani

Objavljeno:

Vojnici koji su ubili pet civila u Meksiku prošlog meseca uhapšeni su u sredu, rekao je predsednik te zemlje, nakon što su video-snimci navodnih pogubljenja objavljeni u javnosti, javlja "CBS News".

Španski list "El Pais" i američki emiter "Univision" objavili su snimak nadzornih kamera na kom se vide petorica muškaraca koji su pretučeni i upucani u severozapadnom gradu Nuevo Laredo u blizini granice sa SAD u regionu teško pogođenim kriminalnim nasiljem.

"Izgleda da je bilo pogubljenja i to se ne može dozvoliti", rekao je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador na dnevnom brifingu za štampu. Osumnjičeni su uhapšeni, dodao je on.

"El Pais" i "Univision" objavili su snimak incidenta od 18. maja u kojem su vojnici očigledno tukli i pucali na grupu muškaraca.

Snimak počinje tako što je kamionet, očigledno umešan u poteru, udario u zid velikom brzinom. Oklopni vojni automobil sa mitraljezom na krovu zatim je udario u bočnu stranu kamioneta.

Desetak vojnika okružiklo je vozilo pre nego što su izvukli petoricu muškaraca, a zatim su ih šutirali i tukli dok su bili vezani.

Na snimku se vidi kako vojnici uzvraćaju vatru nakon što se činilo da su bili napadnuti od strelaca koji se ne vide na snimku. Tada se vidi kako jedan vojnik puca na petoricu vezanih civila. Četvorica su preminula na licu mesta, navodi "Univision".

Hitna pomoć stigla je sat kasnije po petog muškarca, ali je on preminuo na putu do bolnice, dodaje emiter.

Zvaničnici su u saopštenju za javnost naveli da meksički tužioci i vojska istražuju slučaj.

Gvadalupe Korea-Kabrera, vanredni profesor na Univerzitetu Džordž Mejson koja proučava granicu, rekla je za AP da su vojnici očigledno pokušavali da izmene mesto zločina kako bi izgledalo kao da je došlo do oružanog sukoba.

"Izgleda da je namera bila da se ova tela ostave sa oružjem kako bi izgledalo kao sukob između naoružanih grupa civila, kao što se ranije dešavalo", rekla je Korea-Kabrera.

Čini se da ubistva dovode u pitanje strategiju Lopeza Obradora da se gotovo isključivo oslanja na vojsku za sprovođenje zakona.

"Jasno je da su oružane snage učestvovale u bezbednosti ovog grada, a takođe da ovaj grad nikada nije bio bezbedan", rekla je ona. "Sve dok imamo vojnike koji obavljaju dužnosti sprovođenja zakona na ulicama, ovo će se nastaviti."

Ovo je barem drugi slučaj vansudskih ubistava u Nuevo Laredu ove godine. Vojnici su 26. februara ubili pet mladića koji su se bili u jednom vozilu.

Muškarci su očigledno bili nenaoružani, a u izveštaju meksička vladina agencija za ljudska prava navodi da su vojnici pucali na vozilo bez davanja usmenog naređenja da se zaustavi. Ljute komšije su napale vojnike, neke od njih i tukli.

U aprilu su savezni tužioci optužili četiri vojnika za ubistvo.

Istog meseca, organizacija za ljudska prava u Nuevo Laredu poslala je zvaničnu žalbu Lopezu Obradoru. U njoj je jedan čovek rekao da su trupe meksičke Nacionalne garde pucale na njegovo vozilo u Nuevo Laredu, ubivši njegovu trudnu 15-godišnju devojku i 54-godišnjeg prijatelja, te ranivši još dvoje. Izveštaj organa za sprovođenje zakona sa mesta zločina o incidentu u velikoj meri je potvrdio izveštaj o pucnjavi sadržan u žalbi.

Lopez Obrador tvrdi da se vojska promenila i da je pokušala da prikaže incidente poput najnovijih ubistava kao izolovana dela loših vojnika, ali to mnoge ne ubeđuje.

"Ovo ne izgleda kao greška", rekla je Korea-Kabrera. "Ovo izgleda veoma organizovano."

Nuevo Laredo je grad kojim dominira severoistočni narko-kartel, a pucnjave između naoružanih ljudi kartela i vojnika ili rivalskih bandi su uobičajene.

U decembru je sedam osumnjičenih napadača kartela i jedan vojnik ubijeno u pucnjavi između vojske i članova bande u Nuevo Laredu.

U martu 2022., SAD su odobrile odlazak porodica i dela osoblja konzulata nakon što su naoružani napadači narko-kartela pucali na zgradu američkog konzulata u Nuevo Laredu. U to vreme, američki Stejt department je takođe savetovao američke građane da ne putuju u Tamaulipas, meksi;ku saveynu državu u kojoj se nalazi Nuevo Laredo, navodeći kao razlog zabrinutost zbog kriminala i bezbednosti.

Bonus video:

10:15

VOJSKA SRBIJE

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.