ERUPTIRAO VULKAN NA HAVAJIMA: Zbog DETALJA u podnožju KRATERA vlada velika OPASNOST, podignut NIVO UZBUNE (VIDEO)
Erupcija vulkana Kilauea, Foto: Printscreen/youtube/ USGS

PRIRODNA KATASTOFA

ERUPTIRAO VULKAN NA HAVAJIMA: Zbog DETALJA u podnožju KRATERA vlada velika OPASNOST, podignut NIVO UZBUNE (VIDEO)

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, a počeo je da eruptira u krateru Halemaumau rano jutros

Objavljeno:

Erupcija vulkana Kilauea na Havajima se nastavila, a geolozi Havajske vulkanske opservatorije nisu u mogućnosti da predvide kraj erupcije.

Vulkan Kilauea, jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, a počeo je da eruptira u krateru Halemaumau rano jutros. Oko 4:45 ujutro, slike sa veb kamere pokazale su sjaj na vrhu, što ukazuje da je erupcija počela.

Nekoliko trenutaka kasnije, slike su pokazale pukotine u podnožju kratera, stvarajući tokove lave na površini kratera.

Zvaničnici naglašavaju da je aktivnost ograničena na Halemaumau i da ne predstavlja pretnju za javnost. Opasnosti će biti ponovo procenjene kako se erupcija nastavi. Havajska vulkanska opservatorija je podigao nivo uzbune sa "pazi/narandžasto" na "crveno/upozorenje".

Naučnici su rekli da je erupcija počela još u utorak uveče, navodeći povećanu aktivnost zemljotresa i deformacije tla na vrhu i ukazujući na kretanje magme u podzemnoj površini.

Inače, naziv vulkana Kilauea u prevodu sa Havajskog znači "podrigivanje" ili "pljuvati", zbog činjenice da je jedan od vulkana koji izbacuje više lave i gasova. Njegova visina je 1.247 metara, vulkan se nalazi pored svog "starijeg brata" Manua Loa.

Smešten duž jugoistočne obale Velikog ostrva Havaji, vulkan je star između 210.000 i 280.000 godina i pojavio se iznad nivoa mora pre oko 100.000 godina. Njegov prečnik je veći od visine. Konkretno, meri 1.222 metra, a na vrhu ima kalderu. Dubok je preko 100 metara i širok četiri kilometara, probijen tokovima lave na jugozapadnoj strani. U njemu se nalazi krater koji je aktivan od 2008. godine. Krater se zove Halemaumau, on izbacuje snažan stub gasa i lave. Ovo nije jedini krater vulkana. Postoje i dva čunja iz kojih teče i lava.

U maju 2018. vulkan Kilauea započeo je erupciju lave koja je izazvala zemljotrese jačine do 6,9 i 5,7 stepeni . Velika količina izbačene lave, njeno napredovanje i otvaranje velikih pukotina primorali su snage bezbednosti na evakuaciju 1700 ljudi.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.