Odlikovanja predsednika Srbije dodeljena kineskim kompanijama i pojedincima
Foto: Kineski radio Interancional

SJAJNO!

Odlikovanja predsednika Srbije dodeljena kineskim kompanijama i pojedincima

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikovanja je predala ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Objavljeno:

Odlikovanja predsednika Republike Srbije uručena su danas u Ambasadi Srbije u Pekingu predstavnicima kineske biotehnološke kompanije ''BGI grupa'', medicinskom timu Narodne bolnice provincije Guangdung i književnici Čen Danjen, koja je odnedavno ambasadorka Turističke organizacije Srbije u Kini.

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikovanja je predala ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Ambasadorka Stefanović je kazala da su odnosi Srbije i Kine najbolji u istoriji, a da tome doprinosi i lično prijateljstvo predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Kina
foto: Kineski radio Interancional

''Odnosi između dve zemlje, krunisani sveobuhvatnim strateškim partnerstvom i čeličnim prijateljstvom, prošli su mnoge izazove vremena. Jačali su u periodu blagostanja, a još više u vremenima izazova sa kojima su se suočavale naše dve zemlje. Jedan od takvih izazova bila je i pandemija kovida-19. Kina je bila prva zemlja u svetu koja je u najkraćem roku uputila medicinsku pomoć i svoj tim stručnjaka da budu na prvoj liniji fronta, najintenzivnije borbe protiv pandemije'', naglasila je.

Stefanović je podsetila da je zahvaljujući ''BGI grupi'' Srbija dobila najsavremenije laboratorije ''Vatreno oko'' u Beogradu i Nišu. ''Znanje koje je BGI grupa podelila sa naučnicima u Srbiji preraslo je u saradnju koja je krajem 2021. godine dovela do otvaranja Centra za sekveniciranje genoma i bioinformatiku pri Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo'', kazala je.

Kina
foto: Kineski radio Interancional

Ambasadorka je pohvalila i rad spisateljice Čen Dajen, koja je svojim radom doprinela boljem razumevanju između naroda Srbije i Kine. Laureati su primili Zlatne medalje za zasluge i Orden srpske zastave prvog reda za izuzetne zasluge u saradnji dve zemlje u oblasti naučno-istraživačkog rada na polju genetike, za pomoć Srbiji i njenim građanima u borbi sa kovidom 19, kao i postignute rezultate u oblasti književnosti i promociju Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini.

Svečanoj dodeli u prostorijama Ambasade prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za spoljne poslove provincije Guangdung He Žušeng, zamenik direktora Komisije za zdravstvo Guangdunga Deng Linfeng, zamenik generalnog direktora ''BGI grupe'' Sijung Tao i književnica Čen Danjen.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.