AMERIČKA MORNARICA OBJAVILA UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Ovaj potez je pretnja između velikih sila (VIDEO)
Kinski brod, Foto: Jiangnan Shipyard

sudar titana

AMERIČKA MORNARICA OBJAVILA UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Ovaj potez je pretnja između velikih sila (VIDEO)

Američki raketni razarač Čang Hun i kanadski ratni brod Montreal sproveli su u subotu retku zajedničku misiju u osetljivom morskom području Tajvanskog moreuza, plovnom putu koji je nadomak Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom

Objavljeno:

U jeku pogoršanja kinesko-američkih odnosa, američka mornarica je objavila danas video snimak uz komentar "nebezbedna interakcija" na kojem se vidi rizičan trenutak kada je kineski ratni brod presekao plovni pravac američkog raketnog razarača u Tajvanskom moreuzu.

Do ovog bliskog susreta je došlo nakon što su dve zemlje razmenile optužbe povodom izostanka vojnih pregovora i nesuglasica o gotovo svim značajnim pitanjima – od ekonomije i trgovine, do Tajvana i sukoba u Ukrajini, što izaziva bojazan da bi razmirice Pekinga i Vašingtona mogle da izmaknu kontroli, prenosi Rojters.

Američki raketni razarač Čang Hun i kanadski ratni brod Montreal sproveli su u subotu retku zajedničku misiju u osetljivom morskom području Tajvanskog moreuza, plovnom putu koji je nadomak Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom.

Američka Sedma flota saopštila je u subotu da su ratni brodovi Čang Hun i Montreal izveli rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz „u međunarodnim vodama u kojima su dozvoljeni plovidba i avionski preleti u skladu sa međunarodnim pravom“, a Pentagon je danas saopštio da je kineski ratni brod presekao plovni pravac američkog razarača na udaljenosti od oko 130 metara.

Američko-kanadska vojna misija u Tajvanskom moreuzu sprovedena je u trenutku održavanja velikog bezbednosnog samita u Singapuru na kojem je američki ministar odbrane Lojd Ostin zamerio Kini što je odbila da vodi vojne pregovore sa SAD dovodeći u ćorsokak pitanja Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Na bezbednosnom samitu u Singapuru kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je da je u azijsko-pacifičkom regionu „ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata“, iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalogu umesto konfrontaciji.

(Espreso/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.