NIJEDNOJ ŽENI NIJE POŠLO ZA RUKOM DA OSVOJI SULEJMANA OSIM HUREM: Evo kako ga je FATALNA SULTANIJA ZAVELA
Hurem i Sulejman Veličanstveni, Foto: Printscreen/Youtube/Sulejman Veličanstveni

najmoćnija žena osmanskog carstva

NIJEDNOJ ŽENI NIJE POŠLO ZA RUKOM DA OSVOJI SULEJMANA OSIM HUREM: Evo kako ga je FATALNA SULTANIJA ZAVELA

Onako kako je Hurem osvojila sultana Sulejmana Veličanstvenog, nijednoj ženi nije pošlo za rukom.

Objavljeno:

Sulejman I je postao car Osmanskog carstva kada je imao samo 26 godina. Bio je jedini sin svog oca i stoga nije bilo borbe za vlast. Njegova vladavina trajala je punih 46 godina, što je najduže što je bilo koji car ikad vladao. Mnogi kažu da je bio okrutan i surov budući da je na neverovatan način ubio svog najbližeg saradnika Ibrahim pašu.

Postoje razne legende o njegovom životu, a najdraža nam je priča o njegovoj velikoj ljubavi sa Sultanijom Hurem, zbog koje je prekršio protokol i oženio je iako se do tada jedan sultan nikad nije ženio robinjom. Ukupno je imao 4 žene, ali Hurem je jedina uspela da ukrade njegovo srce.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstvenifoto: Printscreen/Youtube/Sulejman Veličanstveni

Mnogi se pitaju kako je jednoj ženi pošlo za rukom da "razoruža" jednog neustrašivog vladara pred kojim su mnogi drhtali. Šta je to imala Hurem što druge žene nisu? Kažu da mu se na lukav način uvukla u krevet i podvukla pod kožu kao nijedna do tada.

Osim što je bila žena sa kojom je sultan spavao, uspela je da postane njegova zvanična supruga i rodi mu decu. Uspela je da zauzme svoje mesto na tronu i dobije poštovanje celog carstva.

Njen otac je bio pravoslavni ukrajinski sveštenik. U to vreme u pravoslavnim zemljama devojke uzrasta od šest do 13 godina obično su delile sličnu sudbinu, pa su i nju, kao i mnoge njene zemljakinje u Carigradu (današnji Instabul) prodali roditelja ili je odvedena kao sužanj u belo roblje u Osmansko carstvo.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstvenifoto: Printscreen, TV Prva

Takve devojke uglavnom su kupovane za bogata domaćinstva osmanske više klase ili sultana, ali kao bele robinje, za razliku od crnih, nisu radile teške poslove, već su služile kao kalfe, družbenice i dvorske dame.

Ova lepa devojka imala je vatreno crvenu kosu, a opisivana je kao nežna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna, promućurna i vesela, smejala se i rado šalila. Tako je i dobila ime Hurem, što znači "nasmejana", "radosna".

Bila je velika buntovnica, a upravo to ju je izdvojilo od ostalih žena koje su bespogovorno slušale sultana i ispunjavale mu sve želje. Upravo ta karakterna crta privukla je Sulejmana i zagolicala njegovu mašu, osim iskonske lepote naravno.

Hurem
Huremfoto: Profimedia

Kao zakonita supruga osmanskog sultana Sulejmana I, rodila je budućeg slutana Selima II, Mihrimah sultaniju, kao i prinčeva Mehmeta, Bajazida, Džihangira i Abdulaha.

Sulejman joj je tokom života ispunio sve želje, ali poslednja želja dirnula ga je do srži i poslednji put pokazala kolika je bila ljubav Hurem prema njemu. Znala je da će umreti i zamolila je sultana da i ona zauvek počiva na mestu gde je rekao da će njegovo srce i duša zauvek počivati - u toj džamiji, koja je dobila naziv Sulejmanija.

(Espreso / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.