3 kineske globalne inicijative pružaju pogled na ujedinjenje, i na jačanje bezbednosti na osnovu međunarodnog prava
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

3 kineske globalne inicijative pružaju pogled na ujedinjenje, i na jačanje bezbednosti na osnovu međunarodnog prava

Tri kineske globalne inicijative pružaju nov pogled na ujedinjenje sveta, kao i na jačanje bezbednosti na osnovu međunarodnog prava

Objavljeno:

U petak 25. maja, održan je forum u organizaciji Kineske medijske grupe i Instituta za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda. Glavne teme na forumu bile su tri vodeće inicijative koje je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping ‒ Globalna razvojna, Globalna bezbednosna i Globalna civilizacijska inicijativa.

Na samom početku, dr Ivona Lađevac, zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu, pozvala je prisutne da objasne značaj i ciljeve ovih inicijativa.

„Tokom održavanja Boao foruma, u aprilu 2022. godine, predsednik Narodne Republike Kine je izložio koncept Globalne bezbednosne inicijative kao koncept ’kineske vizije zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti’. Iako je bliže objašnjenje sadržine ovog koncepta tom prilikom izostalo, tokom perioda koji je potom usledio, postalo je jasno da je ova inicijativa usmerena na jačanje multilateralnih oblika saradnje koji su ključni za očuvanje globalne bezbednosti. Pritom, kao osnovni izazovi podjednako su definisane tradicionalne i netradicionalne bezbednosne pretnje”, rekla je Lađevac.

Katarina Zakić, načelnica Centra za studije „Pojasa i puta“, rekla je da vrlo često prenebregavamo značaj kulture, koja je bitna za funkcionisanje i razvoj kako pojedinca, tako i zajednice, pa i cele države.

„Značaj kineske kulturne diplomatije i svih ovih inicijativa jeste da prepoznamo gde smo mi to različiti, ali da budemo u tome ujedinjeni. Da ne zameramo drugima što su drugačiji od nas. Kineska inicijativa je pokušaj da se shvate drugi”, rekla je Zakić.

Ona se osvrnula i na trenutna dešavanja u Srbiji, ali i u svetu, i na sve veće udaljavanje od nekih osnovnih civilizacijskih postulata.

„Žalosno je u kakvu smo poziciju dospeli ovih dana i koliko se neki postulati i dobre ideje političkih i ekonomskih institucija mogu izvitoperiti i prestati da budu ono što su nekad bile. Svi znamo šta bi trebalo da budu Ujedinjene nacije. Mislim da nose veoma lep naziv, ali kada pogledate kineske inicijative, vi shvatite da ti postulati već postoje kroz Ujedinjene nacije, problem je samo šta se sa njima radi i zašto ih ne poštujemo. Ovo je kineski pokušaj da se podsetimo na šta smo se svi obavezali. Treba da budemo ujedinjeni u zajedničkim naporima”, ocenila je Katarina Zakić.

O kineskim načinima vođenja diplomatije i koliko je kultura važna, na forumu je govorila i dr Ljiljana Stević sa Fakulteta političkih nauka i direktorka Konfucijevog instituta u Banjaluci.

„Kineska kulturna diplomatija postala je značajna sila u globalnoj areni, predstavljajući sastavni deo spoljne politike zemlje. Kao jedna od najstarijih svetskih civilizacija s bogatom i raznolikom kulturnom baštinom, Kina prepoznaje moć svojih kulturnih dobara u podsticanju međunarodnih odnosa, jačanju moći i promovisanju svojih nacionalnih interesa. Kao drevna civilizacija, Kina zna kako da razvija i unapređuje međunarodne odnose”, ocenila je dr Ljiljana Stević.

Na forumu je govorila i Vang Tingting, predstavnica Kineske medijske grupe koja je podsetila da se ove godine navršava 10 godina od kada je predsednik Si Đinping međunarodnoj zajednici predložio koncept izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

„On je u martu 2013. godine u govoru održanom u Institutu za međunarodne odnose u Moskvi rekao da je stepen povezanosti i međuzavisnosti među državama znatno porastao, kao i da ljudi žive u istom globalnom selu i postepeno se transformišu u zajednicu sa zajedničkom budućnošću. Nakon toga je predložio Inicijativu 'Pojas i put', Globalnu razvojnu inicijativu, Globalnu bezbednosnu inicijativu i Globalnu civilizacijsku inicijativu, koje su dale praktičan doprinos konceptu zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva. Ove inicijative su ponudile kinesko rešenje za suočavanje sa promenama u svetu”, naglasila je Tingting.

Učesnik foruma Mihajlo Kopanja sa Fakulteta bezbednosti govorio je o Globalnoj civilizacijskoj inicijativi u kontekstu izgradnje zajedničke budućnosti čovečanstva.

„Kada govorimo o Globalnoj civilizacijskoj inicijativi, mi zapravo govorimo o poslednjim koracima svega što Kina radi i stvara u poslednjih 10 godina. Za razilku od ekonomskih i bezbednosnih elemenata o kojima se govorilo i ranije, Globalna civilizacijska inicijativa je prvi put koncizno izložena u govoru kineskog predsednika Si Đinpinga u martu 2023. godine. Ona počiva na činjenici da smo svi različiti. Od dva pravca, od kojih jedan ide ka smanjenju različitosti a drugi promoviše poštovanje razlika među kulturama, Globalna inicijativa predlaže da se uzme ono najbolje. Neophodno je da čuvamo razlike, ali ne po cenu da uništimo ono što je dobro”, istakao je Kopanja.

Na skupu je o značaju Globalne bezbednosne inicijative govorio i dr Slobodan Popović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

„Kina održava kontinuitet kroz stalne promene, što postoji još od doba konfucijanizma. Svaka inicijativa koju je Kina ponudila međunarodnim partnerima ima određene ciljeve. Prema kineskom tumačenju, čovečanstvo je jedinstvena nedeljiva bezbednosna zajednica u kojoj se kao primarni ciljevi određuju očuvanje mira, bezbednosti i razvoja. U tom smislu, kineski zvaničnici na čelu sa predsednikom Si Đinpingom kažu da se točak civilizacije neumitno kreće upravo u tom pravcu i upravo ka tom cilju”, rekao je Popović.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.