Očekuje se da će Kina i zemlje Centralne Azije pokazati saradnju na visokom nivou na predstojećem samitu
Foto: KIneska medijska grupa

SARADNJA

Očekuje se da će Kina i zemlje Centralne Azije pokazati saradnju na visokom nivou na predstojećem samitu

Od četvrtka do petka, kineski predsednik Si Đinping trebalo bi da bude domaćin samita Kina-centralna Azija u gradu Ksijan u severozapadnoj kineskoj provinciji Šanksi, što je prvi veliki kineski diplomatski događaj ove godine

Objavljeno:

Očekuje se da će predstojeći samit Kine i pet centralnoazijskih zemalja u kineskom gradu Sian demonstrirati saradnju na visokom nivou dok će otvoriti novi put prijateljstva i saradnje.

Od četvrtka do petka, kineski predsednik Si Đinping trebalo bi da bude domaćin samita Kina-centralna Azija u gradu Ksijan u severozapadnoj kineskoj provinciji Šanksi, što je prvi veliki kineski diplomatski događaj ove godine. Samitu će prisustvovati šefovi država pet zemalja Centralne Azije.

Samo prošlog meseca, teretni voz kojim je obeležena 10. godišnjica Inicijative Pojas i put (BRI) koju je predložila Kina krenuo je iz Sjana za Uzbekistan.

Teretni voz je deo prevoza teretnih vozova Kina-Evropa Čang'an, koji je prvi put pokrenut u Sijanu u novembru 2013. Tokom proteklih 10 godina, usluga teretnih vozova je obavila više od 16.000 putovanja vozom, uključujući 4.250 iz pet zemalja Centralne Azije.

U januaru 2022. predsednik Si Đinping bio je domaćin video samita u Pekingu povodom obeležavanja 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i pet zemalja Centralne Azije.

02:02

Očekuje se da će Kina i zemlje Centralne Azije pokazati saradnju na visokom nivou na predstojećem samitu

Predsednik Si Đinping je 2013. godine tokom posete Kazahstanu izneo inicijativu „Ekonomski pojas puta svile“. Tokom proteklih 10 godina, zemlje Centralne Azije su aktivno promovisale koordinaciju između inicijative „Pojas i put“ i sopstvenih razvojnih strategija.

U 2022, obim trgovine između Kine i pet centralnoazijskih zemalja dostigao je 70,2 milijarde američkih dolara, što je rekordno visok nivo. Od januara do marta ove godine, cifra je porasla za 22 procenta na godišnjem nivou, pokazujući snažan zamah razvoja.

"Ove godine se navršava 10 godina Inicijative Pojas i put. Saradnja Kazahstana i Kine u okviru inicijative je postigla plodne rezultate, a koordinacija sa novom ekonomskom politikom Kazahstana 'Svetli put' nesmetano se odvija", rekao je Šahrat Nurišev, ambasador Kazahstana u Kini.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.