TALAS STEČAJEVA "KOSI" NEMAČKU, NA UDARU DVE INDUSTRIJE: U jednoj radi svaki drugi SRBIN, mnogi DOTAKLI DNO!
Građevina, Foto: Profimedia

NAJVIŠE TRPE POSLEDICE KRIZE

TALAS STEČAJEVA "KOSI" NEMAČKU, NA UDARU DVE INDUSTRIJE: U jednoj radi svaki drugi SRBIN, mnogi DOTAKLI DNO!

Primark je zabeležio veliki pad prodaje u Evropi, a već je zatvorio veliki broj prodavnica, uključujući dve u Nemačkoj

Objavljeno:

Broj stečajeva u Nemačkoj raste iz meseca u mesec. Mnogi brendovi koji posluju i u Srbiji prestaju da rade, a krizom su pogođene mnoge industrije. Ipak, na udaru su dve tekstilna i građevinarstvo gde radi i najviše Srba.

Modna, kozmetička, tekstilna industrija najviše trpe posledice krize, a uz njih i građevinski sektor, a sve je više i stečajeva mesara, pekara kao i manjih trgovinskih lanaca.

Prema podacima iz aprila više od 4.200 firmi u ovoj godini podnelo je zahtev za stečaj, dok je ukupan dug preduzeća u bankrotu bio oko 2,3 milijarde evra.

Najnoviji primer je stečaj proizvođača kozmetičkih proizvoda koji godinama posluje i u Srbiji. Dankwardt proizvodi šampone, dezodoranse, kreme za sunčanje za razne robne marke i privatne robne marke. Takođe su proizvodili proizvode za negu poznate marke Sebamed.

Najviše stečajeva firmi u januaru zabeleženo je u građevinskom sektoru, njih 246, što je 19,4 odsto više nego u istom mesecu 2022. Sledi trgovina s 204 stečaja, za 27,5 procenata više nego pre godinu dana.

„Veći broj stečajeva kompanija u određenim sektorima, trenutno u građevinarstvu i modnoj industriji, još ne signalizira dugoročno pogoršanje stanja u privredi u celini“, naglasio je predsednik Stručnog udruženja stečajnih upravnika Christoph Niering.

Radnik
foto: EPA-EFE/RAPHAEL ALVES, Ilustracija

Modna industrija

Lista modnih lanaca koji su morali da podnesu zahtev za bankrot je sve duža. Neki od najsvežijih primera su H&M, Primark, i Orsay, od kojih većina njih radi u Srbiji.

Broj H&M prodavnica u Nemačkoj pada od 2019. Nedavno je objavljena informacija i da su zatvorene poslovnice na 38 lokacija. Nemački mediji navode kako H&M u 2023. godini planira da zatvori još više poslovnica.

Takođe, veliki maloprodajni lanac brze mode Primark najavio je da će ove godine zatvoriti više radnji u Nemačkoj nego što je prvobitno planirano.

Primark je zabeležio veliki pad prodaje u Evropi, a već je zatvorio veliki broj prodavnica, uključujući dve u Nemačkoj. Prema najavama, zatvoriće još četiri. Reč je o prodavnicama u Gelzenkirhenu, Kajzerslauternu, Krefeldu i Frankfurtu. 420 zaposlenih će ostati bez posla.

"Planiramo da optimizujemo naše prodajne prostore u Nemačkoj i revidiramo našu nemačku trgovinsku mrežu. Primarkov cilj je da nemački posao ponovo učini profitabilnim na duži rok“, rekli su rukovodioci Primarka u decembru.

Butik
foto: Filip Plavčić

Još jedan brend ide u stečaj

Kako su danas objavili nemački mediji još jedan poznati brend ide u stečaj. Dankwardt proizvodi šampone, dezodoranse, kreme za sunčanje za razne robne marke i privatne robne marke. Takođe su proizvodili proizvode za negu poznate marke Sebamed.

Sebapharma je ranije ove godine kupila delove kompanije Dankwardt kako bi osigurala buduću proizvodnju proizvoda Sebamed u Nemačkoj. Još uvek nije jasno kako će se nastaviti proizvodnja Sebamedovih proizvoda, mada postoje uveravanja da zastoja neće biti.

Uprkos finansijskim poteškoćama, stečajni upravnik kaže kako situacija nije nepovoljna, jer Dankwardt ima dosta narudžbina, piše Fenix Magazin.

Gase se i trgovački lanci

Trgovački lanac zatvario je svoju radnju u Visbadenu.

Političarka Kristin Hininger je nedavno izjavila kako su se gradske vlasti do poslednjeg dana nadale kako će Kaufhof ipak ostati otvoren.

- Tu pre svega mislimo na radnike koji ostaju bez posla. Sigurno su neki radnici u trgovačkom lancu radili decenijama. Teško je to podneti. Kada tako velika zgrada u centru grada stoji prazna, to ima ozbiljan uticaj na neposredno okruženje i privlačnost našeg centra grada, rekla je Hininger.

Pooklekla i najstarija mesara

Najstarija mesara u severnom delu Nemačke je podnela zahtev za stečaj. Reč je o mesari Rohrs koja je deo Jorka od 1709. Jork je gradić na levoj obali Elbe, u blizini Hamburga.

- Naša porodična mesara radi više od 300 godina. Mesara Rohrs deo je Jorka od 1709. U Altes Landu i šire, poznati smo po širokoj paleti proizvoda, svežini, čistoći, kvalitetu i usluga, stoji na internetskoj stranici stranici mesare Rohrs.

Bonus video:

01:16

DA LI BANKROT TRI AMERIČKE BANKE MOŽE DA SE ODRAZI NA NAS?! Stručnjaci upozoravaju: Švajcarska je već osetila stromglave posledice

(Espreso/ Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.