GLASAO ERDOGAN I NJEGOV GLAVNI OPONENT: Izjavio je samo 1 rečenicu
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA-EFE/Fernando Villar

neizvesnost

GLASAO ERDOGAN I NJEGOV GLAVNI OPONENT: Izjavio je samo 1 rečenicu

Postoji bojazan da Erdogan ne bi mirno predao vlast u slučaju poraza

Objavljeno:

Građani Turske danas glasaju na značajnim parlamentarnim i predsedničkim izborima, a na svom biračkom mestu u Istanbulu pojavio se i aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan, rukovao se sa zvaničnicima i razgovarao sa TV reporterima.

"Molimo se Gospodu za bolju budućnost naše zemlje, za naciju i tursku demokratiju", rekao je on.

Njegov glavni oponent Kemal Kiličdaroglu (74) pojavio se na biračlkom mestu u Ankari uz aplauz pristalica koje su ga čekale.

"Svim svojim građanima koji idu da glasaju upućujem izraze najiskrenije ljubavi i poštovanja. Svima nam toliko nedostaje demokratija", rekao je Kiličdaroglu (74) okupljenim novinarima, preneo je Rojters.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Kako navodi AP, na ovim izborima građani Turske će ili potvrditi autoritarnom Erdoganu (69) novi petogodišnji mandat ili će Tursku, članicu NATO, skrenuti na novi kurs koji je opozicioni predsednički kandidat i Erdoganov glavni protivkandidat Kiličdaroglu nazivao demokratskijim putem.

Na predsedničkim izborima kandidovao se i Sinan Ogan, bivši akademik koji ima podršku antiimigrantske nacionalističke partije, ali i još jedan kandidat, političar levog centra Muharem Indže koji je u četvrtak ispao iz trke nakon značajnog pada rejtinga, međutim državni nadzorni birački odbor proglasio je njegovo povlačenje nevažećim i glasovi njegovih pristalica će se takođe brojati.

Postoji bojazan da Erdogan ne bi mirno predao vlast u slučaju poraza, ali u intervjuu koji je dao u petak za više od deset turskih emitera rekao da je došao na vlast demokratskim putem i da će "delovati u skladu sa demokratskim procesima".

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova, predsednička trka će biti finiširana u drugom krugu, 28. maja. Medijskim organizacijama je zabranjeno da izveštavaju o preliminarnim rezultatima i izlaznosti do zatvaranja birališta večeras u 21 sat.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.