BAJDEN POZVAO 1 ZVANIČNIKA U POSETU: Evo kada će se sresti u Beloj kući
Džozef Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

saopšteno je

BAJDEN POZVAO 1 ZVANIČNIKA U POSETU: Evo kada će se sresti u Beloj kući

Upitana o problemima sa ljudskim pravima u Indiji, Žan Pjer je rekla da predsednik SAD veruje da su američko-indijski odnosi važni

Objavljeno:

Američki predsednik Džozef Bajden ugostiće indijskog premijera Narendru Modija u Vašingtonu 22. juna, saopštila je danas Bela kuća.

- Poseta će ojačati zajedničku posvećenost naše dve zemlje slobodnom, otvorenom, prosperitetnom i bezbednom Indo-Pacifiku i zajedničku rešenost da unapredimo naše strateško tehnološko partnerstvo - navela je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer, prenosi Rojters.

Upitana o problemima sa ljudskim pravima u Indiji, Žan Pjer je rekla da predsednik SAD veruje da su američko-indijski odnosi važni, kao i da odnos dve države treba nadograditi kada je reč o ljudskim pravima.

Tokom posete savetnika indijskog premijera za nacionalnu bezbednost Adžita Dovala Vašingtonu u februaru, SAD i Indija su pokrenule partnerstvo za produbljivanje veza u oblasti vojne opreme, poluprovodnika i veštačke inteligencije.

Džozef Bajden
Džozef Bajdenfoto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

Zvanični Vašington je nezadovoljan zbog toga što Indija učestvuje u vojnim vežbama sa Rusijom i sve više kupuje sirovu naftu od te zemlje, a od indijskih vlasti traži da kazne Moskvu zbog invazije na Ukrajinu.

Odnos indijskog premijera Modija sa Vašingtonom je evoluirao od 2005. godine, navodi Rojters.

Tada mu je administracija Džordža Buša oduzela vizu, pozivajući se na zakon o zabrani ulaska strancima koji su počinili "posebno teška kršenja verskih sloboda", navodi Rojters.

To je učinjeno nakon ubistva više od hiljadu ljudi, uglavnom muslimana, tokom sukoba u indijskoj državi Gudžarata, ubrzo nakon što je Modi postao premijer Indije.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.