UMRO ČUVENI AMERIČKI UMETNIK!
Foto: Godong / robertharding / Profimedia

UPRAVO JE JAVLJENO

UMRO ČUVENI AMERIČKI UMETNIK!

Umetnik, koji je dizajnirao postere i omote albuma za brojne američke bendove, umro je još 6. maja u San Francisku

Objavljeno:

Čuveni američki dizajner i grafički umetnik, koji je stajao iza omota kultnih albuma, Frenk Kozik preminuo je u 61. godini.

Umetnik, koji je dizajnirao postere i omote albuma za brojne američke bendove, umro je još 6. maja u San Francisku.

Frenk Kozik, koji je rođen u Madridu 9. januara 1962. godine, stajao je iza naslovnica albuma, kakvi su „Queens of the Stone Age“ iste grupe, „Houdini“ benda Melvins, „Americana“ sastava Ofspring.

Otac mu je bio američki vojnik, a majka Španjolka. Kada mu je bilo 15 godina preselio se u Ameriku, u Sakramento. Iako je najpre bio u vojsci, želeći da mu to, poput oca, postane profesija, napustio je Vazduhoplovne snage američke vojske i počeo da radi po noćnim klubovima Ostina u Teksasu.

Početkom osamdesetih počeo je da pravi flajere i postere za tamošnje pank grupe. A 1983. godine seli se u San Francisko, u kojem je osnovao indi etiketu „Man’s Ruin Records“ koja je objavila više od 200 albuma alternativnih bendova.

Radio je i s poznatim bendovima kao što su Nirvana, Sonic Youth, Vajt strajps, Butthole Surfers, Bisti bojs, Stone Temple Pilots, Red Hot Chili Peppers…

Specifičnu dizajnersku estetiku, koja ga je odlikovala, pripisivao je svom „mračnom smislu za humor“ i odrastanju u pank roku.

– Bio sam deo treš sveta. Bio sam gubitnik bez obrazovanja i definitivno sam voleo hedonistička iskustva. Iako cenim i razumem visoku likovnu umetnost, išao sam na pank rok koncerte, a ne na koledž ili u muzeje. Čitav moj život je vizuelno bio upečatljiv. Seks, droge, nasilje, čudna sranja – sve je to proizvodilo moćne slike u mojoj glavi – govorio je 2018. godine, kako je podsetio „Pičfork“ Frenk Kozik.

Umetnikova supruga Šeron saopštila je da je „Frenk bio ikona“, dodavši:

– Dramatično je promenio industriju čiji je deo bio. A bio je stvaralačka sila prirode… Njegovo nasleđe, kao i svih velikih majstora, živeće kroz njegovu umetnost i naša sećanja na njega.

(Espreso/NovaS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.