"KULMINACIJA ĆE BITI U ČETVRTAK I PETAK": Ekstremne vrućine pogodile ovu ZEMLJU
Visoke temperature, Foto: Profimedia

neizvesno je

"KULMINACIJA ĆE BITI U ČETVRTAK I PETAK": Ekstremne vrućine pogodile ovu ZEMLJU

U utorak je oboreno 18 temperaturnih rekorda, među kojima se izdvaja 35,1 stepeni Celzijusa registrovanih na aerodromu Kordoba

Objavljeno:

Španija se suočava sa vrhuncem perioda ekstremnih vrućina, ali se njima ne nazire kraj.

U utorak je oboreno 18 temperaturnih rekorda, među kojima se izdvaja 35,1 stepeni Celzijusa registrovanih na aerodromu Kordoba, koji su za jedan stepen premašili nivo prethodnog rekorda za ovo doba godine.

- Kulminacija će biti u četvrtak i petak u većem delu Španije i, iako će u subotu doći do pada temperature u velikim područjima, vrućina će i dalje biti veoma intenzivna na istoku zemlje -, upozorava portparol Nacionalne agencije za meteorologiju (Aemet) Ruben del Kampo.

Vrućina
Vrućinafoto: Beta Dragan Gojic, RINA

Postoji neizvesnost šta će se dogoditi u nedelju i ponedeljak.

- Čini se da će temperature nastaviti da opadaju, ali će se u centralnom i južnom delu zemlje nastaviti sa toplim temperaturama, sa između 5 i 10 stepeni iznad proseka. Od utorka bi temperature mogle ponovo porasti, a vreme će i dalje biti veoma toplo tokom većeg dela sledeće nedelje u skoro celoj zemlji - kaže Del Kampo.

Prema podacima koje je ranije objavio meteorolog portala Eltiempo, Robert Granda, bilo je 18 oborenih klimatskih rekorda u jednom potezu u Andaluziji, Ekstremaduri, Kastilja-La Manči, Mursiji i području Valensije.

Od njih, Del Kampo ističe rekorde na aerodromu Kordoba i Herez de la Frontera: u glavnom gradu Kordobe temperatura je dostigla 35,1 stepeni, jedan stepen više od 34 iz aprila 2017, dok je u Herezu bilo 35 stepeni u poređenju sa 33,6 iz 1997.

Del Kampo smatra sasvim verovatnim da će narednih nekoliko dana ovi isti rekordi, kao i drugi, biti ponovo oboreni.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.