ZAUZETA LABORATORIJA ZA ZARAZNE BOLESTI U SUDANU: Unutra prava "BIOLOŠKA BOMBA", među uzorcima OPASNI VIRUSI
Sudan, Foto: EPA/ST

upozorenje szo

ZAUZETA LABORATORIJA ZA ZARAZNE BOLESTI U SUDANU: Unutra prava "BIOLOŠKA BOMBA", među uzorcima OPASNI VIRUSI

Dve zaraćene strane optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma o prekidu vatre

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na "masovni biološki rizik" nakon što su sudanski borci zauzeli laboratoriju javnog zdravlja u prestonici Kartumu. Laboratorija je bila zauzeta tokom slabog primirja koje su posredovale Sjedinjene Države kako bi strane zemlje mogle da evakuišu svoje državljane iz ratom razorene zemlje.

Novinari Si-En-Ena čuli su pucnjeve i zvuk borbenih aviona u Kartumu juče oko pola dana nakon najave 72-časovnog prekida vatre sa ciljem da se otvore putevi za bekstvo za civile koji očajnički žele da pobegnu iz zemlje. U severnom delu regiona Kartum izbili su žestoki sukobi između sudanske vojske i RSF, paravojne snage koja želi da preuzme kontrolu nad zemljom, rekli su svedoci za Si-En-En.

Protest protiv okvirnog sporazuma potpisanog između vojske i civila u Sudanu

Dve zaraćene strane optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Broj poginulih u Sudanu od izbijanja sukoba pre 11 dana dostigao je najmanje 459, a ranjeno je najmanje 4.072, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zaplenjena "mikrobna bomba"

Zaplena u laboratoriji je potencijalna 'mikrobna bomba' Visoki medicinski izvor rekao je za CNN da su borci RSF-a zaplenili laboratoriju koja sadrži uzorke bolesti i druge biološke materijale. SZO ne krivi nijednu stranu što je zauzela laboratoriju, ali upozorava da medicinski tehničari više nemaju pristup objektu.

Nima Sadeed Abid, predstavnik SZO u Sudanu, opisao je razvoj kao "izuzetno opasan" jer se u laboratoriji nalaze izolovani uzorci poliomijelitisa, malih boginja i kolere. „Postoji ogroman biološki rizik povezan sa okupacijom laboratorije za javno zdravlje u Kartumu“, dodao je on.

05:32

AMERIKA SE SPREMALA ZA RAT U UKRAJINI, POVEĆAVALI SU BUDŽET OD 2013. GODINE! Bušatlija: Rusija ima samo 10% vojnog budžeta SAD

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.