"TO ŠTO JE AMERIKANKA, NE ZNAČI DA SVE MOŽE": Princeza ostavljena na CEDILU, policija je IZBACILA iz vile kao PSA
Kraljevska kruna, Foto: AP / Alastair Grant

ŠTA JE OVO?!

"TO ŠTO JE AMERIKANKA, NE ZNAČI DA SVE MOŽE": Princeza ostavljena na CEDILU, policija je IZBACILA iz vile kao PSA

Držeći svog psa ona se obratila novinarima

Objavljeno:

Princeza koja je iseljena iz vile u Rimu koja sadrži jedinu fresku na plafonu koju je Karavađo ikada naslikao rekla je da joj je žao što je doživela tako "rutalan kraj onoga što je bilo delo ljubavi".

Ritu Bonkompanji Ludovizi (73), rođenu u SAD, policija je u četvrtak ispratila iz Vile Aurore iz 16. veka nakon što je dobila nalog za iseljenje usred dugotrajnog spora oko nasledstva sa tri sina njenog pokojnog supruga Nikola, koji je bio poslednji vlasnik imanja.

Držeći svog psa ona je rekla novinarima: "Čime sam ovo zaslužila? Za mene je to misterija - zašto su toliko namerili da me izvuku odavde?"

Vila
Vilafoto: Profimedia

Njena ukrajinska domaćica, zajedno sa ćerkom i njeno dvoje dece koji su pobegli iz Kijeva na početku ruske invazije, takođe je napustila imanje.

Iseljenje Bonkompanji Ludovizi označava prekretnicu u sagi koja je počela kao bajkovita ljubavna priča 2003. godine kada je upoznala Nikola, potomka italijanske plemićke porodice koja je koristila titulu princa. Italijanska monarhija je ukinuta kasnih 1940-ih.

Vila, koja je sakrivena visokim zidovima u blizini Via Veneto u centru Rima, uglavnom je bila napuštena i van radara javnosti sve do 2010. godine, kada je otvorena nakon projekta restauracije inspirisanog Boncompanji Ludovizijem, nekadašnjim imanjem u Njujorku.

Do Nikolove smrti 2018. godine, vila je bila domaćin studentima istorije i malim privatnim turističkim grupama. On je sastavio digitalnu arhivu od 150.000 dokumenata koji bacaju još više svetla na istoriju sadržanu u domu, uključujući pisma Marije Antoanete i Luja XVI.

U svom testamentu, Nikolo je svojoj ženi dao pravo da ostane na imanju do kraja života i, ako bude prodato, prihod će biti podeljen između nje i njegovih sinova. Međutim, sinovi su to osporili.

Obe strane su se na kraju složile da stave kuću na prodaju, ali imovina nije uspela da privuče nijednog ponuđača na pet aukcija od januara 2022, uprkos tome što je cena smanjena sa 471 na 145 miliona evra.

U januaru je sudija u Rimu naredio iseljenje Boncompanji Ludovizi s imanja – gde je Karavađova freska Jupiter, Neptun i Pluton bila naslikana na plafonu male sobe skrivene na prvom spratu – nakon što je presudio da ona nije pravilno održavala zgradu nakon što je rušenje zida dovelo do zatvaranja susedne ulice. Optužena je i za organizovanje neovlašćenih obilazaka.

Bante Bonkompanji Ludovizi, najmlađi od tri Nikolova sina, čekao je ispred vile u četvrtak ujutru da gleda kako se "oslobađa od te žene".

"Princeza nije njena titula!" vikao je.

Ludovizi je tvrdio da je njegov otac "sišao s uma" kada je napisao testament.

"Pre tri godine, on je već poklonio vilu mojoj braći, pa zbog toga testament zapravo ne postoji", rekao je za "Gardijan". "Samo zato što je Amerikanka, to ne znači da može da radi šta želi – ona mora da poštuje našu zemlju i njene zakone."

Bonkompanji Ludovizi, koja je ranije bila udata za bivšeg američkog kongresmena Džona Džereta, rekla je da će je ugostiti prijatelj u Čivitavekiji pre nego što odluči kuda će dalje ići dok čeka završetak pravnog spora.

Rekla je da je prijatelj dogovorio da se njen nameštaj ukloni iz vile, uključujući umetnička dela iz Njujorka i dva lustera.

"Nadrealno je – nisam spavala 72 sata", rekao je Bonkompanji Ludovizi, dodajući da je saga izazvala zdravstvene probleme. "Ono što oni rade je nezakonito – imam pravo korišćenja. Sada prolazim kroz ovaj sudski sistem koji će trajati zauvek - ali ne na vreme da me spase."

Bonus video:

00:16

Bajgaina vila

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.