Kineska ekonomija na putu oporavka dok se tržišna očekivanja poboljšavaju
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Kineska ekonomija na putu oporavka dok se tržišna očekivanja poboljšavaju

Kako se uticaj epidemije kovida-19 znatno smanjio, kineska ekonomija je nastavila da se oporavlja u prvom tromesečju

Objavljeno:

Više znakova ukazuje da se kineska ekonomija oporavlja snažnijim zamahom i poboljšanim tržišnim poverenjem od početka ove godine, a analitičari očekuju da će se veći potencijal rasta osloboditi u narednim kvartalima.

I spoljna trgovina i rast kredita nadmašili su tržišne prognoze u prvom kvartalu, a proizvodna aktivnost i potrošnja su nastavili da rastu, pokazuju zvanični podaci.

Kako se uticaj epidemije kovida-19 znatno smanjio, kineska ekonomija je nastavila da se oporavlja u prvom tromesečju, dok su se poverenje i očekivanja tržišta značajno poboljšala, navodi Istraživački institut Banke Kine.

Podaci Generalne carinske uprave iz prošle nedelje pokazali su da se spoljnotrgovinska razmena u protekla tri meseca poboljšala. Nakon pada od 7 odsto u januaru u odnosu na isti mesec prošle godine zbog praznika Proleća, oporavila se na ekspanziju od 8 odsto u februaru pre nego što je porasla za 15,5 odsto u martu.

U martu ove godine stopa rasta izvoza najvećih svetskih spoljnotrgovinskih sila nastavila je da opada. Nasuprot tome, kineski izvoz je i dalje ostvario rast uprkos visokoj bazi u 2022. godini, a stopa rasta je daleko premašila očekivanja tržišta, rekao je Vang Đing, istraživač na Istraživačkom Institutu Banke Kine.

Vang je rekao da je rast ostvaren uglavnom zahvaljujući oslobađanju prethodnih zaostalih narudžbi, vraćanju izvoznih narudžbi za radno intenzivne proizvode i jakoj konkurentnosti novih proizvoda.

Što se tiče finansijskog sektora, rast kredita denominovanih u juanima iznosio je 10,6 biliona juana tokom prvog kvartala ove godine, što je za 2,27 biliona juana više nego godinu dana ranije, dok je novododato socijalno finansiranje iznosilo 14,53 biliona juana tokom prvog kvartala, što je povećanje od 2,47 biliona juana u odnosu na isti period prošle godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.