MAJKA MISLILA DA SU JOJ OTELI ĆERKU, OVO JE NJENA STRANA PRIČE: Posle ovoga će vam biti jasno u kakvom svetu ŽIVIMO
Otmica, ilustracija, Foto: Prinscreen/Youtube/ SCMP Clips

užas

MAJKA MISLILA DA SU JOJ OTELI ĆERKU, OVO JE NJENA STRANA PRIČE: Posle ovoga će vam biti jasno u kakvom svetu ŽIVIMO

Prevaranti su uz pomoć veštačke inteligencije klonirali glas njene ćerke i pokušali da izvedu lažnu otmicu

Objavljeno: 12:45h

Majka iz Arizone rekla je da je "100 posto" bila ubeđena da priča sa ćerkom nakon što su prevaranti uz pomoć veštačke inteligencije (AI) klonirali njen glas u lažnom pokušaju otmice.

Dženifer DeStefano se javila na poziv sa nepoznatog broja i čula ono što je verovala da je njena ćerka Bri (15), koja je plakala.

"Mama, zabrljala sam", rekao je glas sa druge strane žice, pre nego što je razgovor preuzeo muški glas i dao preteće zahteve.

Muškarac je rekao majci da je oteo njenu ćerku.

Majka je za lokalnu informativnu emisiju WKYT ispričala da joj je navodni otmičar rekao da će, ako bude zvala policiju, njenuu ćerku "napucati" drogom i ostaviti je negde u Meksiku.

Otmica
foto: Printscreen/Youtube/ВЕСТИ ТАМБОВ

DeStefano je ispričala da je u pozadini mogla da čuje svoju ćerku kako govori "pomozi mi, mama" i plače.

"To je sto posto bio njen glas. Nisam uopšte posumnjala da to nije glas moje ćerke. I način na koji je plakala je bio isti. Bilo je jezivo...", rekla je DeStefano za WKYT.

Lažni otmičar tražio je milion dolara za puštanje 15-godišnjakinje, a kasnije je cifru spustio na 50.000 dolara. DeStefano je shvatila da je njena ćerka na sigurnom tek nakon što je porodični prijatelj nazvao njenog muža i rekao da je devojčica na sigurnom.

Čini se da je prevarant, kojeg policija još uvek istražuje, koristio tehnologiju kloniranja glasa veštačke inteligencije, koja je poslednjih godina postala sve kompetentnija u oponašanju ljudskih glasova, prenosi Independent.

Takođe, ta tehnologija je jednostavna za korišćenje jer su AI alati besplatno dostupni na internetu. Glasovi generisani veštačkom inteligencijom već su korišćeni u filmovima za repliciranje glasova glumaca poput Džejsma Erla Džonsa, koji je dao glas originalnom liku Dart Vejdera u Ratu zvezda.

Tehnologija je takođe dovela do straha da bi mogli da je zloupotrebe prevaranti ili ljudi koji pokušavaju da stvore lažne videozapise.

"Usvajanje lažne tehnologija ubrzaće potrebu za regulisanjem upotrebe tehnologije", rekla je prošle godine u saopštenju firma Respeecher koja se bavi generisanjem glasova veštačkom inteligencijom.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.