KRALJ ČARLS ODLUČIO: Tiče se njegovog krunisanja, vest ODJEKNULA SVETOM
Kralj Čarls Treći, Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

NISMO SE NADALI

KRALJ ČARLS ODLUČIO: Tiče se njegovog krunisanja, vest ODJEKNULA SVETOM

Kraljevski izvori su otkrili kako se tokom meseci zamršenog planiranja krunisanja, kralj zalagao za to da se javnosti, a i celom svetu – preko globalne televizijske publike od 100 miliona – dozvoli da "vidi što je više moguće od ceremonije".

Objavljeno:

Kralj Čarls Treći je odlučio da se zaštiti od pogleda javnosti tokom najsvetijeg dela ceremonije 6. maja. Kralj je zabranio televizijskim kamerama da snimaju trenutak kada je pomazan svetim uljem pre nego što bude krunisan u Vestminsterskoj opatiji, javlja "Miror".

Čarlsova odluka da odustane od planova za posebno napravljenu providnu nadstrešnicu razbila je spekulacije da će postati prvi monarh u istoriji koji će biti javno pomazan.

Kraljevski izvori koji poznaju planiranje i procedure krunisanja otkrili su da je kralj odlučio da "mora da poštuje svoj odnos sa Bogom".

Čarls je uputio organizatore da slede tradiciju prethodnih monarha za trenutak kada kenterberijski arhiepiskop sipa sveto ulje iz ampule na krunsku kašiku, pomazujući suverena na ruke, grudi i glavu.

Pokojna kraljica Elizabeta Druga prikazana je kako sedi u stolici za krunisanje, pod baldahinom koji su stavili preko nje i drži četiri viteza podvezice, pre nego što su je nadbiskupi zaštitili za pomazanje.

Kraljevski izvori su otkrili kako se tokom meseci zamršenog planiranja krunisanja, kralj zalagao za to da se javnosti, a i celom svetu – preko globalne televizijske publike od 100 miliona – dozvoli da "vidi što je više moguće od ceremonije".

Kralj Čarls III, Kralj Čarls, Princ Čarls
foto: Profimedia

Ali razgovor o tome da se alternativni baldahin koristi sa providnim vrhom, kako bi se pokazao tokom najsvetijeg dela događaja, potpuno je odbačen.

Izvor je rekao: "Ovo je najsvetije i najsvetije od čitave ceremonije. Kralj shvata svoju ulogu i odnos sa Bogom izuzetno ozbiljno i nastaviće sa pomazanjem onako kako je u potpunosti obavljeno."

Portparol Bakingemske palate sinoć je potvrdio da televizijske kamere neće prikazati sveto pomazanje kralja.

Trenutak pomazanja svetim uljem, koji se dešava pre investiture i krunisanja, u središtu je najsvetijeg dela obreda krunisanja.

Prethodnih godina, uključujući krunisanje kraljice Elizabete Druge 1953. godine, nad monarhovom glavom je držan baldahin od zlata za pomazanje kako bi se zaštitila kraljevska privatnost.

Tradicija seže u Stari zavet gde je opisano Solomonovo pomazanje od strane sveštenika Sadoka i proroka Natana, prema Kraljevskom fondu za kolekciju.

Sve do 17. veka smatralo se da je vladar postavljen neposredno od Boga i to je potvrđeno obredom miropomazanja.

Iako se monarh više ne smatra božanskim na isti način, ceremonija krunisanja takođe potvrđuje monarha kao poglavara Engleske crkve.

U Crkvi Groba Svetoga u Jerusalimu u martu je osvećeno jeleje kojim će biti pomazani kralj i kraljica.

Za službu će se nalaziti u ampuli, napravljenoj od zlata i izlivenoj u obliku orla sa raširenim krilima.

Srebrno pozlaćena kašika za krunisanje je najstariji predmet koji se koristi na krunisanju, a prvi put je zabeležen 1349. među regalijama Svetog Edvarda u Vestminsterskoj opatiji i jedini je komad kraljevskih zlatara koji je preživeo iz dvanaestog veka.

Korišćen je za pomazanje kralja Džejmsa Prvog 1603. godine i na svakom sledećem krunisanju.

Planovi su deo dogovora kralja i starijih pomoćnika koji se bore u trci sa vremenom da ispune želje Njegovog Veličanstva da stvore ceremoniju koja dolikuje njenoj istorijskoj veličini.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.