ŽENA PREMINULA OD PTIČJEG GRIPA! U bolnicu primljena sa PNEUMONIJOM, veruje se da se zarazila na OVOM MESTU
Ptičiji grip, Foto: AP

PRVI NA SVETU?

ŽENA PREMINULA OD PTIČJEG GRIPA! U bolnicu primljena sa PNEUMONIJOM, veruje se da se zarazila na OVOM MESTU

Ona je tek treća osoba kojoj je zvanično dijagnostikovan H3N8, koji je jedan od najčešćih sojeva kod ptica, ali je slabo prilagođen da zarazi ljude

Objavljeno:

Žena iz Kine postala je prva osoba koja je umrla od H3N8 soja ptičjeg gripa.

Žena (56) iz provincije Guangdong, razbolela se 22. februara i primljena je u bolnicu 3. marta sa teškom pneumonijom. Umrla je 13 dana kasnije, 16. marta.

Ona je tek treća osoba kojoj je zvanično dijagnostikovan H3N8, koji je jedan od najčešćih sojeva kod ptica, ali je slabo prilagođen da zarazi ljude.

Dva dečaka su pogođena istim virusom u aprilu i maju prošle godine u Kini u nepovezanim slučajevima - ali su obojica preživela.

Poznato je da H3N8 cirkuliše od 2002. nakon što se prvi put pojavio u severnoameričkim vodenim pticama. Poznato je da inficira konje, pse i foke.

Ptice, Ptičji grip
foto: Profimedia

Do smrtnog slučaja dolazi u trenutku kada su proizvođači vakcina rekli da su „spremni“ za pandemiju ljudskog ptičjeg gripa dok se povećavaju strahovi od prelivanja zoonoza.

"Pacijentkinja iz Kine je imala nekoliko propratih stanja i istoriju izlaganja pticama pre nego što se razbolela, a divlje ptice su bile prisutne oko njenog doma", rekla je zdravstvena agencija UN-a u saopštenju u utorak, prenosi Daily mail.

Pretpostavlja se da je obolela na pijaci gde je provodila vreme pre nego što se razbolela, nakon što su uzorci sa pijace testirani pozitivno na virus A(H3).

Ptice, Ptičji grip
foto: Profimedia

Za sada, nijedan njen blizak kontakt nije pokazao simptome infekcije.

Od dva slučaja prošle godine, jedan je razvio kritičnu bolest, dok je drugi imao blažu bolest. Oba slučaja su verovatno zaražena direktnom ili indirektnom izloženošću zaraženoj živini, saopštila je SZO.

Bonus video:

02:51

ŽIVOT MU JE VISIO O KONCU! Užasno je, BOLEST je PODMUKLA! Milica Milša OTKRILA jezive detalje BORBE sa KORONOM (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.