ERGODAN NAKON RAZORNIH ZEMLJOTRESA NAJAVIO BITNU STVAR: Pazite samo ŠTA SE SPREMA!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

turska

ERGODAN NAKON RAZORNIH ZEMLJOTRESA NAJAVIO BITNU STVAR: Pazite samo ŠTA SE SPREMA!

Erdogan je na vlasti dve decenije

Objavljeno:

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je u kampanji za izbore, obećao je danas "jaku Tursku" da "ne bi pala pod jaram političkog i ekonomskog ropstva", a rekao je i da mu je prirotet otklanjanje posledica zemljotresa.

Erdogan je danas predstavio manifest svoje "Stranke pravde i razvoja" (AKP) pred predsedničke i parlamentarne izbore 14. maja i rekao da ceo muslimanski svet čeka ishod.

"Turska nema drugog izbora nego da ostane jaka, i da poveća svoju moć kako ne bi pala pod jaram političkog i ekonomskog ropstva", rekao je Erdogan u sportskoj dvorani u Ankari pred nekoliko hiljada pristalica i rukovodilaca AKP.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: Profimedia

Erdogan (69) koji je na vlasti dve decenije, još od 2003. godine, kao premijer i kao predsednik, rekao je da želi da oslobodi Tursku od "pučista i imperijalista", aludirajući na pokušaj državnog udara 2016. godine.

Stanovništvo Turske ga, međutim, smatra odgovornim za ekonomsku krizu i siromašenje, kao i za sporost države u pružanju pomoći posle zemljotresa 6. februara, kada je jugoistok razoren, a poginulo je više od 50.000 ljudi.

Predsednik je danas istakao da mu je prioritet obnova područja pogođenog zemljotresom.

Obećao je i da će inflaciju od 50,5 odsto, dovesti na ispod 10 odsto, ali to je obećavao i ranije, bez uspeha.

Na predsedničkim i parlamentarnim izborima 2018. godine Erdogan je ponovo izabran u prvom krugu, ali je njegova AKP lišena apsolutne većine u Parlamentu što ga je primoralo na savez sa ultranacionalističkom partijom MHP, nekada jednom od njegovih najvećih rivala.

Ankete predviđaju neizvesne izbore, a po nekim istraživanjima javnog mnjenja pobednik bi u drugom krugu predsedničkih izbora mogao da bude Kemal Kiličdaroglu, kandidat kallicije šest opozicionih partija.

Bonus video:

01:48

TURSKA JE TRUSNO PODRUČJE, A SRBIJA IMA SLIČNU STRUKTRU?! Sturčnjaci otkrili zbog čega se radi o RETKO RAZORNOM tipu zemljotresa!

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.