CIA JE POKAZALA ISTORIJSKU NESPOSOBNOST, DAĆEMO HAKOVANIM KOMPANIJAMA PRISTUP ALATKAMA AGENCIJE: Džulijan Asanž uživo! (VIDEO)
Foto: Fonetap

udar na agenciju

CIA JE POKAZALA ISTORIJSKU NESPOSOBNOST, DAĆEMO HAKOVANIM KOMPANIJAMA PRISTUP ALATKAMA AGENCIJE: Džulijan Asanž uživo! (VIDEO)

Lider WikiLeaksa Džulijan Asanž je rekao da su oni u okviru "Godina Nula" dela projekta "Vault 7" dosad pustili manje od 1% ukupnog broja procurelih fajlova
Objavljeno: 17:54h

WikiLeaks održava konferenciju za novinare kako bi pojasnio okolnosti puštanja "Vault 7", najvećeg svog poduhvata, u okviru kojeg su u javnost puštene informacije koje otkrivaju najskrivenije tajne američke agencije CIA.

U okviru dokumenata koje je WikiLeaks objavio, sadržan je i, kako su najavili, ceo hakerski arsenal CIA, koji im omogućava da prisluškuju skoro svaki mobilni telefon, "pametni" televizor i računar na svetu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

WikiLeaks je pre konferencije zamolio sve zainteresovane da postavljaju pitanja na Tviteru, uz hashtag #AskWLwikileaks.

Lider WikiLeaksa Džulijan Asanž je rekao da su oni u okviru "Godina Nula" dela projekta "Vault 7" dosad pustili manje od 1% ukupnog broja fajlova.

Govoreći preko Fejsbuk lajvstrima, Asanž je rekao da su fajlovi iz CIA koji su "procureli" poreklom sa jednog izolovanog kompjutera, odvojenog od ostalih na mreži, u Lengliju, u sedištu CIA u Virdžiniji. On je ovaj gubitak fajlova CIA nazvao "istorijskim činom razarajuće nesposobnosti".

Asanž se upitao da li je gubitak ovih fajlova koje je WikiLeaks objavio poznat bivšem predsedniku SAD Baraku Obami i sadašnjem Donaldu Trampu, pre nego što su to saznali sa WikiLeaksa.

foto: AP

Takođe je upitao da li su kompanije koje su hakovane, kao što su Apple i Google, upoznate sa ovim gubitkom fajlova, kojim su učinjene ranjivim.

- WikiLeaks ima još mnogo informacija. Razmatramo opcije da sarađujemo sa proizvođačima koje je CIA hakovala, i spremni smo da im damo neke od procurelih informacija.

On je dodao da je CIA tehnološkim kompanijama koje je hakovala nanela "milijarde dolara potencijalne štete", i poručio da je "šteta načinjena poverenju u SAD i američke kompanije".

Odgovarajući na pitanje koje je postavio sam sebi, kako je priznao, Asanž je rekao da se WikiLeaks "bori za prava izdavača, izvora i za tačnost u izveštavanju medija", i da su sajber-oružja koja su objavljena korišćena kako bi se špijunirali novinari.

- Želimo da osiguramo tehnologiju komunikacija, pošto bez nje novinari ne mogu da pozovu državu na odgovornost - rekao je Asanž.

foto: AP

CNN je pitao Asanža da li je CIA radila sve ovo u skladu sa zakonom SAD, ukoliko su tehnike hakovanja korišćene van granica Sjedinjenih Država.

- Ovo je neobično vreme u SAD da vidimo obaveštajnu službu koja se toliko bavi domaćom politikom - rekao je Asanž, odgovarajući na pitanje da li očekuje buru u redovima CIA posle "Vault 7".

Na kraju je Asanž rekao da treba očekivati objavljivanje dodatnog materijala, ali nije hteo da ulazi u detalje. Rekao je samo da WikiLeaks ima materijal o mehanizmu za "prebacivanje" koji su hakeri CIA koristili kako bi prikrili svoj hakerski "otisak prsta" i pripisali hakovanje drugima.

Gledajte ovde obraćanje Asanža:

(Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.