DEKA SE PROBUDIO I VIDEO KAKO GA GRIZE BESNA ŽIVOTINJA! Usledila je nazapamćena TRAGEDIJA, umro je u MUKAMA
Deka, Foto: Profimedia, Ilustracija

tuga

DEKA SE PROBUDIO I VIDEO KAKO GA GRIZE BESNA ŽIVOTINJA! Usledila je nazapamćena TRAGEDIJA, umro je u MUKAMA

Besnilo je skoro uvek smrtonosno osim ako se pacijentima ne daju lekovi pre početka simptoma, koji obično počinju tri do osam nedelja nakon infekcije

Objavljeno:

Stariji muškarac iz SAD je preminuo nakon što se probudio i video kako ga besni slepi miš grize, saopštili su američki zdravstveni zvaničnici.

Neimenovani 84-godišnjak iz države Minesota, zatekao je životinju kako mu gricka ruku usred noći 27. jula 2020. Oterao je slepog miša i oprao ruke sapunom neposredno pre nego što se vratio u krevet sa suprugom.

Par je potom dobio terapiju protiv besnila, uključujući seriju vakcina protiv bolesti i injekcije antitela. Ali, u januaru 2021. muškarac se vraćao u bolnicu tri puta nakon zbog jakog bola u desnoj strani lica i preterano suzenja oka. Mučilo ga je i noćno znojenje, paraliza lica i bol u levom uhu, a desno oko mu je postalo crveno.

Pretrpeo je encefalitis, teško oticanje mozga i kičmene moždine, i umro je 15 dana kasnije, prema novom izveštaju objavljenom u medicinskom časopisu Journal of Clinical Infectious Diseases.

Testiranje je pokazalo da je razvio besnilo identično onom kod slepog miša koji ga je ugrizao. Zdravstveni zvaničnici rekli su da je ovo prvi zabeleženi slučaj smrti pacijenta od besnila u SAD nakon što je primio profilaktički tretman na “blagovremen i odgovarajući” način.

Slepi miš
foto: Y Kumar / Alamy / Alamy / Profimedia

Epidemiolog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr Stejsi Holcbauer rekla je da izveštaj svedoči o „prvom prijavljenom neuspehu lečenja besnila u zapadnoj hemisferi“. Međutim, CDC je dodao da su problemi možda nastali zahvaljujući nedijagnostikovanoj bolesti imunog sistema, što čini vakcine manje efikasnim.

Pacijent je takođe imao niz drugih oboljenja kao što su bolest srca, dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, problemi sa bubrezima i uvećana prostata.

Besnilo je skoro uvek smrtonosno osim ako se pacijentima ne daju lekovi pre početka simptoma, koji obično počinju tri do osam nedelja nakon infekcije. Uzrokuje ga virus koji napada centralni nervni sistem i izaziva upalu mozga i kičmene moždine, a prenosi se kontaktom sa pljuvačkom besne životinje, najčešće ugrizom.

Bonus video:

02:13

PREKRILA SAM LICE, ALI SU MI KIDALI TEME GLAVE! Jezivo svedočenje Tamare iz Bora koju su napali pitbulovi: UGRIZ JE BIO FATALAN

(Espreso/Daily Star)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.