ŽIVOT KOJI JE PROSEČNOM SRBINU JEZIV: Ovo su stvari koje se u Dubaiju ne TOLERIŠU, jedno je posebno NEPRIHVATLJIVO!
Dubai, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ŽIVOT KOJI JE PROSEČNOM SRBINU JEZIV: Ovo su stvari koje se u Dubaiju ne TOLERIŠU, jedno je posebno NEPRIHVATLJIVO!

Postoje pravila ponašanja koja svi turisti treba da znaju kako ne bi upali u probleme

Objavljeno:

Svi znaju Dubai kao igralište za bogate, matičnu bazu milionera iz celog sveta. Dubai važi za jednu od najatraktivnijih destinacija u svetu, a posebno je popularan među Balkancima.

Tamošnji stil života prosečnom Srbinu je jeziv, a iako je jedan od sedam arapskih emirata deluje kao nezavisna, moderna grad-država. Međutim, postoje pravila ponašanja koja svi turisti treba da znaju kako ne bi upali u probleme.

Potrebna vam je dozvola za alkohol u Dubaiju

Alkohol je dozvoljen u Dubaiju i, verovali ili ne – ima ga u izobilju, ali postoje i pravila o njegovoj konzumaciji. Nemuslimansko stanovništvo može piti alkohol ukoliko to čini unutar oblasti koje imaju dozvolu za prodaju alkohola. Najčešće ćete čašicu žestokog pića popiti u privatnim hotelima i noćnim klubovima.

Ukoliko se preselite u Dubai zakon će vam, kao i svom tamošnjem stanovništvu, omogućiti da aplicirate za licencu o koriščenju alkohola u svom domu. Nezakonito je kupovati alkohol i piti ga, čak i u svojoj kući, ukoliko nemate dozvolu. Javno opijanje i vožnja u alkoholisanom stanju (kao i prekoračenje brzine), obavezno se završava pritvorom i deportacijom.

Margarita, Koktel, Piće, Alkohol
foto: Profimedia

Pravila oblačenja u Dubaiju

Svi stanovnici Emirata se oblače konzervativno, i uvek će očekivati da i vi to činite; makar na javnim mestima, kao što su šoping centri, restorani i šetališta. Pravilo je da se ne nose prekratke suknje, haljine i šortsevi, providni materijali koji otkrivaju previše delova tela, kao ni bilo kakvi (uvredljivi) slogani na odeći. Psovanje u javnosti kažnjava se sa 30 dana u zatvoru.

Dubai pravila oblačenja za turiste ne propisuje toliko striktno, pa se možete kupati u kupaćim kostimima (adekvatnih veličina). Onog trenutka kada napsustite plažu ili bazen, morate obući nešto preko kupaćeg i tako prekriti "uvredljive" delove tela. Svaki vid neposlušnosti tumači se kao nepoštovanje i preti kaznom zatvora.

Kupovina lekova i narkotika u Dubaiju

Slično kao kod kozumacije alkohola, u Dubaiju postoji nulta tolerancija na kupovinu i upotrebu narkotika, čak i nekih lekova u apotekama. Čak iako se nađete samo na aerodromu u Dubaiju, određene lekove ne smete imati u svom neseseru. Lekove koje nosite za svoje zdravstveno stanje morate opravdati dijagnozom.

Javno razmenjivanje nežnosti je i držanje za ruke

Grljenje i ljubljenje u Dubaiju se ne toleriše na javnim mestima, pa se trudite da nežnosti razmenjujete unutar svog smeštaja. Ukoliko ste venčani, najdalje što možete otići je držanje za ruke. Vlasti će proveriti vašu venčanicu, tako da ne rizikujte. Nevenčanim parovima ni to nije dozvoljeno.

Ukoliko odlučite da svoj život otpočnete u zemlji kao što je Dubai, treba da znate da nećete biti u mogučnosti da iznajmite zajednički stan. Tu privilegiju imaju, opet, samo venčani parovi. Nepoštovanje ovog pravila, kao i kod ostalih, može vas dovesti iza rešetaka, čak se završiti deportacijom. Ukoliko začnete bebu, nevenčani, opet ćete dospeti u zatvor, i biti izručeni matičnoj zemlji.

Ljubav
foto: Profimedia

Religiozna pravila u Dubaiju

U jednoj muslimanskoj zemlji kao što je Dubai zakoni se sprovode pod uticajem religije, i religioznih učenja Kurana. Iako su pravila za turiste donekle ublažena, bilo kakav vid nepoštovanja religije, ili pokazivanja animoziteta prema lokalnom, muslimanskom stanovništvu se neće tolerisati.

Muslimani poštuju svaki poziv na molitvu, što je pet puta dnevno, pa ukoliko se nađete na javnom prostoru izvan džamije trudite se da ne ometate i ne prekidate. Tokom njihovog, svetog meseca, Ramazana, muslimani poste od izlaska do zalaska sunca, te je neprihvatljivo da vas vide kako pijete, jedete ili pušite na javnom mestu.

Žene su veoma sigurne u Dubaiju

Za razliku od mnogih zapadnjačkih zemalja, gde su muškarci slobodni da priđu pripadnicama lepšeg pola, muškarci u Dubaiju ne smeju da prilaze ženama, slikaju ih bez njihove dozvole ili je prate. Takvo ponašanje se smatra nepoštovanjem i neprihvatljivo je.

Iako je najbolje prilagoditi se narodu koji ćete neko vreme smatrati susedima, nije lako svaki put ostati fokusiran na stvari koje se smatraju uvredljivim. Zato se nemojte previše opterećivati time šta oni vole, a šta ne – narod u Emiratima je vrlo svestan navika ljudi koji dolaze iz drugih zemalja, i neće se tako lako uvrediti.

Dubai
foto: Profimedia

Pre nego što posetite Dubai pravila ponašanja za turiste su definitivno nešto sa čime bi trebalo da se upoznate, kako biste uživali u odmoru i ovom čarobnom gradu bez ikakvih briga.

Bonus video:

01:49

KAD SE SPOJE ASTROLOGIJA I RELIGIJA! Osveštana državna zgrada gde se sudilo Draži, astronumerolog proverio ENERGIJU nakon molitve

(Espreso/ Putujsigurno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.