MUŠKARCU EKSPLODIRAO CEO ORGAN ZBOG POPULARNOG I ZDRAVOG ZAČINA: Tog sastojka ima i u dosta lekova, lekari u šoku
Muškarca boli stomak, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

SAČUVAJ BOŽE

MUŠKARCU EKSPLODIRAO CEO ORGAN ZBOG POPULARNOG I ZDRAVOG ZAČINA: Tog sastojka ima i u dosta lekova, lekari u šoku

CT skener njegovog grudnog koša pokazao je da mu je pukla žučna kesa i da je imao kamen u žuči od jednog centimetra

Objavljeno:

Popularni začin, aktivni deo kurkume, poznat kao kurkumin, krije nešto više od običnog sastojka za kuvanje, što je na teži način saznao jedan 69-godišnjak. Ovaj slučaj iz SAD naglašava potencijalne opasnosti svakodnevnog uzimanja biljnih suplemenata.

Inače, dijetetski suplementi su u prošlom veku doživeli ogroman bum u popularnosti. Ali, dok je popularna potražnja jedno, nauka je drugo. Zabrinjavajuća studija slučaja povezala je uobičajeni dodatak ishrani sa rupturom žučne kese kod ovog starijeg pacijenta.

Za anti-inflamatorni kurkumin se vezuje niz blagotvornih dejstava, u rasponu od kontrole dijabetesa do lečenja artritisa. Ovi moćni efekti povečali su potražnju za njim, pa je tako našao mesto u medicinskim ormarićima mnogih ljudi.

Međutim, izveštaj o slučaju, objavljen u zborniku radova “American Journal of Medical Case Reports”, stavlja „mrlju“ na reputaciju ovog dijetetskog proizvoda.

Naime, muškarac je posle tri dana bolova otišao u Hitnu pomoć. Pored bola u grudima, imao je temperaturu i jako se znojio. Taj bol se proširio na gornji deo leđa, lekari su mu pregledali pluća i kardiovaskularni sistem, ali krivca za ove tegobe nisu mogli da pronađu.

CT skener njegovog grudnog koša pokazao je da mu je pukla žučna kesa i da je imao kamen u žuči od jednog centimetra. Dok su najčešći uzroci rupture žučne kese kamen u žuči i holecistitis, istraživači veruju da su dodaci kurkumina u ishranu igrali ulogu.

Ovaj pacijent je četiri meseca uzimao dnevnu dozu od 1.500 do 2.000 mg kurkumina. Ovaj dodatak se ne preporučuje osobama sa kamenom u žuči jer kurkuma može povećati mogućnost da žučna kesa izbaci žuč u žučne kanale.

Međutim, pokazalo se i da žuti začin smanjuje rizik od kamena u žuči kod onih koji ih nikada ranije nisu imali. Istraživači su objasnili da su prethodno formirani žučni kamenci kod muškarca u kombinaciji sa predoziranjem suplementom kurkumina možda izazvali pucanje žučne kese.

Na sreću, otpušten je iz bolnice nakon nedelju dana antibiotske terapije koja se sastojala od metronidazola i levofloksacina.

Pacijentu je rečeno da nastavi da uzima lekove kod kuće.

– Ovaj slučaj je važan jer naglašava potencijalne opasnosti od prekomernog unosa biljnih suplemenata – upozorava se u izveštaju o slučaju.

Istraživači su objasnili da kurkumin treba koristiti “sa oprezom”, posebno kod pacijenata sa žučnim poremećajima.

bonus video

01:33

OPERISAO ŽELUDAC U ŽELJI DA SMRŠA PA SE ŽESTOKO POKAJAO Sloba Vasić opisao zdravstveni problem TA OPERACIJA NIJE BILA ZA MENE

(Espreso/net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.