SNIMAK SVINJE KOJI ĆE VAS ODUVATI: Ponaša se kao ČOVEK, gledajte samo šta radi sa ŠTAPOM (VIDEO)
Pametne svinje, Foto: PrintScreen/ Youube/ Meredith Root-Bernstein

otkriće!

SNIMAK SVINJE KOJI ĆE VAS ODUVATI: Ponaša se kao ČOVEK, gledajte samo šta radi sa ŠTAPOM (VIDEO)

Istraživači su posmatrali vizajske bradavičaste svinje i došli do novih otkrića

Objavljeno:

Više privatnih snimaka i istraživanja pokazuju da su svinje sposobne za neverovatno osetljivo i društveno inteligentno ponašanje. Kao dodatni dokaz, naučnici su dokumentovali grupu svinja koja je po prvi put koristila alat.

Istraživači su posmatrali vizajske bradavičaste svinje (Sus cebifrons), kritično ugroženu vrstu koja potiče sa samo dva ostrva na Filipinima, kako koriste grančice za kopanje i izgradnju gnezda u zoološkom vrtu u Parizu, opisuju to u studiji u časopisu Mammalian Biology.

Dok je posmatrala svinje, Meredit Rut-Bernštajn je primetila jednu od ženki, po imenu Prisila, kako kopa mesto za “gnežđenje” sa štapom u ustima.

– Odložila bi malo lišća, pomerila ga na drugo mesto na brežuljku i malo kopala nosom – napisala je naučnica, inače vodeći autor studije, u svojim beleškama još u oktobru 2016.

– U jednom trenutku je uzela ravan komad kore veličine oko 10×40 cm koji je ležao na toj humki i, držeći ga u ustima, koristila ga je za kopanje, podižući i gurajući zemlju prilično snažno i brzo – opisuje Rut-Bernštajn.

U nizu narednih eksperimenata 2016. i 2017. godine, Rut-Bernštajn i njen tim istraživača su kasnije dokumentovali tri od četiri svinje koje su grabile zemlju sa štapom u ustima. Ovo sugeriše, kažu istraživači, da se ponašanje društveno prenosilo između porodica.

Sasvim drugačija inteligencija

Mnoge životinje mogu da koriste alate, od orangutana i gibona do hobotnica i insekata. Zaista, neke vrste životinja, kao što su veliki majmuni, mogu koristiti alate za desetine različitih namena. Možda zbog povezanosti sa ljudskim ponašanjem, upotreba alata se često povezuje sa inteligencijom. Kada je primatolog Džejn Gudal otkrila da divlje šimpanze koriste alate, njen istraživački partner Luis Liki je navodno rekao: „Sada moramo redefinisati šta znači ‘alatka’, redefinisati šta znači ‘čovek’, ili prihvatiti šimpanze kao ljude”.

Međutim, upotreba alata ne znači nužno da je životinja superinteligentna. Na primer, mravi koriste alate za pronalaženje hrane i verovatno su samosvesni, ali mi o njima ne razmišljamo kao o “pametnim” životinjama u istom smislu kao o šimpanzama ili delfinima.

Čini se da je pravi prikaz inteligencije u upotrebi alata fleksibilnost i prilagodljivost. Korišćenje alata može biti drugačija veština ako je instinktivno ugrađena u vaš mozak, u poređenju sa inoviranjem upotrebe predmeta na osnovu jedinstvenih okolnosti.

Iako istraživači kažu da nije sasvim jasno gde se ponašanje svinja pri kopanju uklapa u ovo, oni kažu da se to može definisati kao prva primećena nenamerna upotreba oruđa u porodici Suidae, grupi sisara koja uključuje svinje i nerastove.

Bonus video:

00:11

Divlja svinja u Borči

(Espreso/ Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.