Boao forum: Globalna ekonomija ulazi u "azijski trenutak"
Foto: Kineski radio Interancional

JAKO VAŽNO

Boao forum: Globalna ekonomija ulazi u "azijski trenutak"

Očekuje se da će Azija ubrzati svoj tempo ukupnog ekonomskog rasta

Objavljeno:

Eksperti ističu da globalno ekonomsko upravljanje ulazi u "azijski trenutak" i pozivaju na zajedničke akcije javnog i privatnog sektora u razvojnim finansijama, u dva godišnja izveštaja objavljena u utorak na Godišnjoj konferenciji Boao foruma za Aziju (BFA) 2023.

Dva glavna izveštaja BFA, predstavljena na konferenciji za novinare, nude analizu ekonomskih izgleda i integracije Azije i održivog razvoja.

U "Godišnjem izveštaju o azijskim ekonomskim izgledima i napretku integracije 2023", BFA naziva Aziju "svetlom tačkom" u sumornom globalnom ekonomskom pejzažu.

"Očekuje se da će Azija ubrzati svoj tempo ukupnog ekonomskog rasta, nastaviti da unapređuje regionalnu proizvodnju, trgovinu, investicije i finansijsku integraciju i koheziju i iskoristiti 'azijski trenutak' za globalno ekonomsko upravljanje u odnosu na pozadinu globalnog usporavanja", navodi se u izveštaju.

KINA
foto: Kineski radio Interancional

Ovaj izveštaj procenjuje da će realna stopa rasta BDP-a Azije u 2023. Iznositi 4,5 odsto.

Uprkos pozitivnim izgledima za ekonomiju Azije, u izveštaju se takođe skreću pažnja na spoljne rizike sa kojima se suočavaju ekonomije unutar regiona, ukazujući da je važno pozabaviti se održivim povećanjem nivoa duga na azijskim tržištima u razvoju, ekonomijama u razvoju i zemljama sa malim prihodima.

Izveštaj takođe ukazuje na ključnu ulogu razvojnih finansija u pretvaranju Azije u zeleniji, pametniji i inkluzivniji region i posebno olakšavanje razmene znanja i institucionalne postavke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.