ZABRINJAVAJUĆI PODACI IZ MMF-A: Pridružili se STRAHOVIMA
Kristalina Georgijeva, Foto: Profimedia

mmf

ZABRINJAVAJUĆI PODACI IZ MMF-A: Pridružili se STRAHOVIMA

Pridružujući se sve brojnim upozorenjima ekonomskih lidera, izvršna direktorka MMF je navela da je jasno koji su rizici

Objavljeno:

Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva upozorila je da se globalna ekonomija suočava sa rizicima po finansijsku stabilnost zbog turbulencija u bankarskom sektoru.

Georgijeva je rekla da su rastuće kamatne stope izvršile pritisak na dugove, što je izazvalo „stres“ u vodećim ekonomijama, uključujući među zajmodavcima, preneo je „Gardijan“.

Ona je kazala da će svetska ekonomija ove godine porasti za samo tri odsto jer će rast troškova zaduživanja, u kombinaciji sa ratom u Ukrajini i ožiljcima od pandemije kovid-19, ugušiti rast.

Pridružujući se sve brojnim upozorenjima ekonomskih lidera, izvršna direktorka MMF je navela da je jasno da su rizici po finansijsku stabilnost porasli nakon nedavnog kolapsa Banke Silikonske doline i posredništva švajcarske vlade u spašavanju Kredi Svis od strane banke UBS.

MMf
MMffoto: Profimedia

„U vreme sve većeg nivoa dugova, brza tranzicija sa produženog perioda niskih kamatnih stopa na mnogo više stope, neophodne za borbu protiv inflacije, neizbežno stvara stres i ranjivost, što je dokazano nedavnim dešavanjima u bankarskom sektoru u nekim naprednim ekonomijama“, rekla je Georgijeva na konferenciji u Pekingu.

Ona je iznela svoje mišljenje nakon što je Evropska centralna banka (ECB) saopštila da će nedavna previranja u bankarstvu imati uticaj na poslovanje i rast.

Centralna banka EU strahuje da će problemi u bankarskom sektoru rezultirati nižim rastom i usporiti inflaciju, rekao je potpredsednik ECB Luis de Gvindos u intervjuu za „Biznis post“.

„Naš utisak je da će oni dovesti do dodatnog pooštravanja kreditnih standarda u evrozoni. I možda će se to dovesti do nižeg rasta i niže inflacije“, kazao je on.

Bonus video:

00:37

Ana Brnabić - Sastanak sa misijom MMF

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.