KO NIJE IMAO OVE KARTICE NIJE BIO DETE! Svi smo se IGRALI njima, neke su sada VREDNE MILIONE, evo i KOJE
Pokemon kartica, Foto: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard

samo za kolekcionare

KO NIJE IMAO OVE KARTICE NIJE BIO DETE! Svi smo se IGRALI njima, neke su sada VREDNE MILIONE, evo i KOJE

Ako još uvek čuvate neke od predmeta koji su bili popularni 90-ih godina prošlog veka, moglo bi vam se jako posrećiti

Objavljeno:

Klasični antikviteti poput nakita i slika sada imaju žustre takmičare jer se potražnja za predmetima koji izazivaju nostalgiju povećala za 200 posto od 2019. godine, a mahom se radi o mlađim kupcima i prodavačima.

Ako još uvek čuvate neke od predmeta koji su bili popularni 90-ih godina prošlog veka, moglo bi vam se jako posrećiti jer vrednosti nekih od tih predmeta danas se smatraju kolekcionarskim, tako da im vrednost može premašiti i milione. Radilo se to o Pokemon kartama, satovima Kasio ili Lego kockicama, neki od njih doista su vredni.

''Uvek je teško odrediti koji je tačan razlog iza svakog trenda, no ulazak mlađe populacije na tržište kolekcionarskih predmeta svakako je uticao na njihovu popularnost'', mišljenja je Pontus Silferstolpe, jedan od osnivača stranice na kojoj se mogu pretražiti takvi predmeti, Barnebjsa. ''Od 2019. godine broj milenijalaca i generacije Z povećao se za 200 posto, što je u skladu s povećanjem interesa za predmetima iz 90-ih poput Pokemon karata i satova Kasio. Takvi korisnici žele se vratiti na taj način u svoje djetinjstvo, a sada imaju i prihode kojima im to mogu priuštiti'', dodao je.

Deca
Decafoto: Profimedia

Vlasnik stranice NeoCards and Collectibles Richard Page tako je objasnio za The Sun i koji uslovi moraju biti zadovoljeni kako bi takav neki predmet bio vredan. Primera radi, dok zasebna Pokemon karta ne može dobiti velike novce, paket neotvorenih takvih kartica mogao bi se prodati za veliku svotu. Najveća zabeležena vrednost koju je jedna kartica dobila bila je Pikaču Ilustrator kartica koju je influenser Logan Paul kupio za čak 3.862.424 funti. Smatra se kako će najveću vrednost dobiti one kartice koje su starije, teže za pronaći te koje su u odličnom stanju.

Jedno od popularnih predmeta su i retro kamere Polaroidi. Osim njih velika je potražnja i za Kodak kamerama, kao i za Kanonima. Osim toga, među popularnim satovima se osim Roleks i Omege našao i puno priuštiviji brend satova - Kasio. Popularnost su zadobile i Lego kockice, za koje neki stručnjaci smatraju kako bi u nekim slučajevima mogle biti bolja investicija čak i od zlata.

Bonus video:

01:38

KINA DECI OGRANIČILA IGRANJE IGRICA NA 3 SATA: Kakva je situacija kod nas?

(Espreso/ Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.