Otvoren Forum o demokratiji u Pekingu pod nazivom „Demokratija: Zajedničke ljudske vrednosti“
Foto: KMG

KINA

Otvoren Forum o demokratiji u Pekingu pod nazivom „Demokratija: Zajedničke ljudske vrednosti“

Na forumu u Pekingu učestvuje preko 300 gostiju iz više od 100 zemalja i regiona

Objavljeno:

U Pekingu je otvoren drugi Međunarodni forum o demokratiji pod nazivom „Demokratija: Zajedničke ljudske vrednosti“. Forum je otovren uoči američkog „Samita za demokratiju“.

Na forumu u Pekingu učestvuje preko 300 gostiju iz više od 100 zemalja i regiona. Učesnici razgovaraju o različitim oblicima demokratije.

Govornici su se složili da istinsku demokratiju karakterišu dijalog, međusobno poštovanje i uzajamno učenje. Oni su naglasili neophodnost koegzistencije različitih sistema u zajednici posvećenoj zajedničkoj budućnosti čovečanstva.

Dijalog o demokratiji

Forum nudi platformu za sve zemlje da podele svoja razmišljanja, iskustva i prakse u vezi sa demokratijom.

Li Šulei, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i šef Odeljenja za javnost Centralnog komiteta KPK-a, rekao je u svom uvodnom govoru da je demokratija zajednička ljudska vrednost, univerzalni cilj kojem teže sve zemlje koje idu ka modernizaciji. On navodi i da je demokratija temelj na kome se zasniva izgradnja globalne zajednice zajedničke budućnosti.

Li je takođe naglasio da zemlje treba da traže zajednički jezik, da ostave razlike po strani i da poštuju put svake pojedinane države ka demokratiji, dodajući da to da li je neka zemlja demokratska ili ne treba da prizna međunarodna zajednica, a ne proizvoljno nekoliko samoproklamovanih sudija.

Predsednik Kineske akademije društvenih nauka Gao Sijang je konstatovao da svet prolazi kroz promene nezabeležene u jednom veku. On je rekao da sve zemlje moraju da budu otvorene i da se uključe u dijalog kako bi se suočile sa zajedničkim izazovima sa kojima se suočava čovečanstvo kako bi osigurale da prepoznatljivi modeli demokratije budu u stanju da pokrenu globalni napredak.

Direktor Instituta političkih nauka pri Kineskoj akademiji društvenih nauka Fang Ning rekao je da demokratiju ne treba dogmatizovati. U današnjem svetu demokratija je raznolika i višestruka kao što su i same zemlje različite, a njihovi demokratski koncepti zasnovani su na sopstvenim iskustvima i praksi, rekao je Fang. Nametanje svog modela demokratije drugima može samo da ometa razvoj demokratije, dodao je on.

Potpredsednik Kineske medijske grupe (KMG) Sing Bo rekao je da incidenti, poput ispadanja toksičnog voza iz šina u Ohaju, dečijeg rada i policijskog nasilja nad Afroamerikancima, pokazuju da SAD odstupaju od demokratije. Pozivajući na razbijanje hegemonije zapadnog diskursa i pružanje pozitivnije energije za globalno upravljanje, Sing je rekao da je KMG otvorena za međusobno učenje sa prijateljima iz drugih zemalja u širenju demokratije kao važnog dostignuća ljudske političke civilizacije.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.