"OSETIO SAM KAKO MI SE ZUBI ZARIVAJU U POTILJAK I LOBANJU": Ajkula ga praktično POJELA ŽIVOG, evo kako se SPASAO!
Ajkula, Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

HOROR

"OSETIO SAM KAKO MI SE ZUBI ZARIVAJU U POTILJAK I LOBANJU": Ajkula ga praktično POJELA ŽIVOG, evo kako se SPASAO!

Ajkula je tada pokušala da ga proguta, smrskavši mu glavu i grudi, koje je štitila samo njegova ronilačka oprema

Objavljeno:

Ronilac iz Australije Erik Nerhus jedan je od retkih koji su bili u čeljustima strašnog predatora i preživeli da ispričaju priču. Nerhus je jednog januarskog dana istraživao grebene u potrazi za morskim pužem na obali Novog Južnog Velsa. Ali dok je ronio, velika bela ajkula nasrnula je na njega - progutavši mu celu glavu i trup.

Nerhus se našao u stomaku zveri od 10 metara, dok su joj zubi bili zabijeni u njegovo telo, piše San.

Ajkula je tada pokušala da ga proguta, smrskavši mu glavu i grudi, koje je štitila samo njegova ronilačka oprema.

Dok su joj zubi bili zakačeni za njegovo meso, Nerhus se borio za svoj život – iskušenje koje nikada neće zaboraviti.

Nerhus je tog jutra izabrao da roni kod grebena i jedino što je moglo da se čuje bilo je zujanje njegovog regulatora vazduha.

Kako bi se uverio da je sve u redu, pogledao je prema trupu svog čamca i u sekundi se sve promenilo. Nerhus je osetio pritisak kao da je njegov torzo zgnječen između dva kamiona.

Ajkula
foto: EPA/FRANCK ROBICHON

„Unutar čeljusti je bio samo mrak, nisam mogao ništa da vidim jer sam gledao u zadnji deo grla. Nikada nisam doživeo ništa slično. Zapravo sam bio pojeden živ“, rekao je on.

Usred užasa, proradio je njegov instinkt za preživljavanje – napipao je oko ajkule i počeo da udara i kopa. Uspeo je da se oslobodi iz čeljusti ajkule.

„Baš kad sam mislio da se oslobađam, donja vilica se zatvorila i osetio sam kako mi zubi zarivaju u potiljak i u lobanju. Izvrnuo sam joj oko koliko sam mogao i ajkula je ponovo reagovala i pustila me“, rekao je Nerhus.

Ali teror ipak nije bio gotov. Prema Ejdanu Martinu, naučniku za ajkule, jedna od njenih strategija je da ugrize plen, a zatim se povuče dok ne iskrvari i postane lakši obrok.

Ajkula
foto: EPA/HELMUT FOHRINGER

To je bio slučaj i sa Nerhusom, jer je posle poslednjeg napada lebdeo iznad morskog dna, krv je curila iz njegovih posekotina.

Raširio je ruke i noge u pokušaju da upozori ajkulu da nije foka, a zatim je izbio na površinu vode i sin ga je povukao na brod.

Stigle su ekipe hitne pomoći i Nerhus je helikopterom prebačen u bolnicu. Za saniranje rana bilo je potrebno 75 hirurških šavova.

Bonus video:

00:03

JEZIVI SNIMAK Ogromna ajkula ISKAČE iz mora na samo par metara od dece!

(Espreso/Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.