AKO IMATE OVE KAPI ZA OČI ODMAH IH BACITE! Jedna osoba umrla, lekari su drugima morali da izvade oči posle upotrebe
Oči, Foto: Profimedia

JEZIVO

AKO IMATE OVE KAPI ZA OČI ODMAH IH BACITE! Jedna osoba umrla, lekari su drugima morali da izvade oči posle upotrebe

Kortes je za NBC rekla da je Klara često koristila EzriCare veštačke suze pre nego što je razvila infekciju

Objavljeno:

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da je kod 68 pacijenata u 16 država SAD dijagnostikovana retka bakterijska infekcija verovatno uzrokovana kapima za oči bez konzervansa.

Agencija za javno zdravlje kaže da je retka varijanta bakterije Pseudomonas aeruginosa, koja je otporna na antibiotike, dovela do smrti jednog Amerikanca, kao i gubitka vida kod osam drugih pacijenata širom zemlje.

Četiri zaražene osobe su prinuđene na hirurški uklanjanje očiju, uključujući jednu baku sa Floride po imenu Klaru Olivu, koja sada tuži proizvođače veštačkih suza EzriCare, prenosi New York Post.

"Moja klijentinja je užasno povređena i sada je slepa u pravnom smislu. Trenutno istražujem druge slučaje koji su pretrpeli štetu od ovog opozvanog proizvoda" rekla je Klarin advokat Nataša Kortes u e-poruci za Lav&Crime i dodaje da "ove kompanije moraju biti odgovorne za pogubne posledice koje je njihov proizvod izazvao gospođi Olivi i drugim korisnicima".

Još u januaru, CDC je upozorio ljude da prestanu da koriste taj proizvod, kao i pomenute veštačke suze i mast, nakon što je otkriveno da otvorene boce uzete od pacijenata sadrže potencijalno smrtonosne bakterije.

Kortes je za NBC rekla da je Klara često koristila EzriCare veštačke suze pre nego što je razvila infekciju.

Dodala je da je verovatno mnogo ljudi pretrpelo ovakvu infekciju samo što toga nisu svesni kao što je bila Klara. Ona je počela da koristi veštačke suze u maju prošle godine.

Nekoliko meseci kasnije, njeno desno oko postalo je "crveno, natečeno i nenormalno vodeno“. Kasnije je razvila bakterijsku infekciju koja je izazvala čir na rožnjači i pogoršanje vida.

"S obzirom na težinu infekcije desnog oka gospođe Olive, iscrpljujuće metode lečenja i rizik od sistematskog širenja infekcije koja bi ugrozila njen život, utvrđeno je da je enukleacija odnosno hirurško uklanjanje desnog oka gospođe Olive najbolja opcija za stavljanje pod kontrolu teške infekcije otporne na antibiotike“, navodi se u tužbi.

Kako se navodi, njoj je 1. septembra 2022. godine hirurški uklonjeno desno oko i zamenjen je implantom, a s obzirom na smanjenu oštrinu vida na preostalom levom oku, Oliva se smatra slepom osobom.

CDC, međutim, nije izneo nijednu informaciju o osobi koja je preminula od infekcije. U januaru je upozorila građane da ne koriste kapi za oči veštačke suze pomenutog proizvođača.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.