KOMŠIJE PRED BANKROTOM? Postoji RIZIK STABILNOSTI za fiksni kurs, oglasilo se MINISTARSTVO
Ljudi na ulici, Foto: Emilija Jovanović

MINISTARSTVO SAOPŠTILO

KOMŠIJE PRED BANKROTOM? Postoji RIZIK STABILNOSTI za fiksni kurs, oglasilo se MINISTARSTVO

Ukoliko se zadrže zacrtani negativni trendovi deficita, povećava se mogućnost ubrzanog približavanja predviđenim gornjim granicama javnog duga od 60 odsto BDP-a

Objavljeno: 15:12h

Bugarsko ministarstvo finansija danas je izašlo sa saopštenjem da toj zemlji preti bankrot i da postoji rizik stabilnosti za fiksni kurs bugarskog leva prema evru.

Vršioc dužnosti ministra finansija Rosica Velkova-Želeva je u izveštaju navela da pristupanje Bugarske evrozoni mora biti odloženo na neodređeno vreme.

Kaže da bi pomoglo zaduživanje kod MMF-a kako bi se sačuvala fiskalna stabilnost, ali da to može da nametne ozbiljna finansijska ograničenja i da će u toj situaciji prihodi biti zamrznuti, prenose bugarske Novinite.

- Procene koje je izradilo Ministarstvo finansija pokazuju da, ukoliko se održe na snazi politike usvojene 2022. godine i odraze fiskalni efekti propisa koji su stupili na snagu, kojima se unapred određuju prihodi i rashodi, efekat za 2023. godinu podrazumeva značajano pogoršanje budžetskog bilansa u javnoj upravi u iznosu od 6,9 odsto BDP-a, rekla je Velkova-Želeva.

Ona je naglasila da je kao rezultat mera, koje je usvojila skupština koja je izabrala vladu sa premijerom Kirilom Petkovim i ministrom finansija Asenom Vasilevim, ''došlo do značajnog povećanja budžetskih rashoda za 2023. i na srednji rok deficiti su ponovo na oko 6 ili 7 odsto BDP-a''.

Novinite prenose da, ukoliko se zadrže zacrtani negativni trendovi deficita, povećava se mogućnost ubrzanog približavanja predviđenim gornjim granicama javnog duga od 60 odsto BDP-a.

''Da bi prevazišla rizike, Vlada treba da uloži sve napore da se pridržava digitalnih fiskalnih pravila i ograničenja iz Zakona o javnim finansijama, odnosno da predloži trajne mere konsolidacije prihoda i rashoda kako bi se dostigli ciljni nivoi deficita za period 2023-2026.'', zaključila je Velkova-Želeva.

Rumunija i Bugarska ispunjavaju uslove

Rumunija i Bugarska ispunjavaju svoju ulogu u suzbijanju ilegalnih migracija, izjavio je danas predsednik Rumunije Klaus Johanis, koji se nada da ce ovim susednim državama biti dozvoljeno da uđu u zonu Šengena ove godine.

Odluka da dve zemlje budu van Šengena doneta je krajem 2022. godine zbog protivljenja Austrije iz zabrinutosti o dolasku ilegalnih imigranata, preneo je Rojters.

Obe države su odbacile austrijske tvrdnje da su bile put za ilegalne migrante u Evropu.

Evropska unija
Evropska unija foto: EPA/OLIVIER HOSLET

"Ilegalne migracije se samo veštački povezuju sa pitanjem Šengena", rekao je Johanis posle sastanka sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim u Sofiji.

On je kazao da dve države preduzimaju sve kako bi suzbile ilegalne migracije.

"Međutim, očekujemo da bude priznato naše pravo da budemo deo Šengena i nadamo se da cemo dobiti pozitivnu odluku ove godine", naglasio je on.

Bonus video:

01:14

JEDNA OD NAJVEĆIH KRIPTO BERZI PROGLASILA BANKROT! Stručnjak obrazložio razloge: Zloupotrebili su brzopletost investitora!

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.