Kineski parlament naglasio jačanje sveobuhvatne narodne demokratije
Foto: Printscreen

KINA

Kineski parlament naglasio jačanje sveobuhvatne narodne demokratije

Li Žanšu, predsednik 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa, izneo je izveštaj poslanicima, tokom 14. saziva, koji je u toku

Objavljeno: 18:44h

Najviši kineski zakonodavac pozvao je u utorak Svekineski narodni kongres da podrži i unapredi kongresni sistem naroda i kontinuirano unapređuje sveobuhvatnu narodnu demokratiju.

Li Žanšu, predsednik 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa, izneo je izveštaj poslanicima, tokom 14. saziva, koji je u toku.

Sveobuhvatna narodna demokratija je model socijalističke demokratije koji pokriva sve aspekte demokratskog procesa i svih sektora društva, navodi se u belom papiru pod naslovom "Kina: Demokratija koja funkcioniše", koji je objavila kancelarija za informisanje Državnog saveta Kine 2021. godine.

Kongres i njegov upravni odbor ostali su posvećeni rukovodstvu Partije, poziciji naroda kao gospodara zemlje i upravljanju zasnovanom na zakonu, navodi se u izveštaju.

U Pekingu je 2021. održana centralna konferencija o radu vezana za narodne kongrese. Kineski predsednik Si Đinping, takođe generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) rekao je na sastanku da sveobuhvatna narodna demokratija u Kini "ne samo da ima kompletan niz institucija i procedura već i puno učešće i praksu".

"To je najšira, najiskrenija i najefikasnija socijalistička demokratija", rekao je.

U međuvremenu, u izveštaju o radu navodi se da je 13. Kongres osigurao punu implementaciju Ustava i pomogao vlastima tokom prethodnog petogodišnjeg perioda.

Kongres je posebno usvojio Ustavni amandman, kojim je jasno određenim stavio do znanja da je rukovodstvo Komunističke partije Kine definisano karakteristika socijalizma sa kineskim karakteristikama. Ustavnim amandmanom ustanovljena je i glavna uloga Misli Si Đinpinga o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru u političkim i društvenim aktivnostima Kine.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.