OVA FOTOGRAFIJA DEVOJČICE KRIJE ZLOČIN KOJI LEDI KRV: Jeziv prizor će se zauvek PAMTITI, preživela je PAKAO (FOTO)
Teri Džo Dupero, Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

nazvali su je "morsko siroče"

OVA FOTOGRAFIJA DEVOJČICE KRIJE ZLOČIN KOJI LEDI KRV: Jeziv prizor će se zauvek PAMTITI, preživela je PAKAO (FOTO)

Četiri dana porodica je sa kapetanom i njegovom suprugom bezbrižno plovila, a onda je došla užasna noć

Objavljeno:

Teri Džo Dupero imala je 11 godina kad joj je ubijena cela porodica na jahti. Ona je posle četiri dana pronađena kako pluta na moru.

Teri Džo Dupero imala je 11 godina kad je pronađena kako pluta na malenom splavu u beskrajnim vodama u blizini Bahama. Devojčica je provela 84 sata na moru, bez vode i hrane. Međutim, to nije najstrašnije što joj se desilo. Njen pronalazak omogućio je da se otkrije jeziva priča.

Bračni par iz Viskonsina, Artur i Žan Dupero, te 1961. godine, kad je Teri pronađena u moru, planirao je prelep odmor sa svoje troje dece. Artur, Žan, Brajan (14), Teri Džo (11) i Rene (7) trebalo je da provedu nedelju dana na iznajmljenoj jahti Blubel. Plovilo je iznajmljeno na Floridi i njime je trebalo da stignu do Bahama. Jahtom je komandovao angažovan iskusni mornar Džulijan Harvi (44), bivši pilot borbenog vazduhoplovstva, u pratnji supruge Dene (34).

Jedrilica
Jedrilicafoto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Četiri dana porodica je sa kapetanom i njegovom suprugom bezbrižno plovila, a onda je došla užasna noć. Četvrte noći plovidbe, posle večere, oko 21 čas, Teri je otišla ispod palube u svoju spavaću sobu koja se nalazila u maloj kabini u zadnjem delu broda. Sa njom je obično spavala i njena mlađa sestra Rene, ali te večeri je ostala sa roditeljima i bratom u kokpitu koji je služio kao druga spavaća soba.

Tokom noći Teri je probudio zastrašujući vrisak. Shvatila je da je vrisnuo njen stariji brat i da doziva pomoć. Godinama kasnije, sećala se da je "to bila vrsta vriska da znate da se nešto strašno dešava“. Nakon nekoliko minuta vrisak je utihnuo, a Teri je prestravljena ležala na svom krevetu. Nakon nekoliko minuta skupila je hrabrost da se popne na palubu kako bi utvrdila šta se desilo.

Ono što je videla promenilo joj je život zauvek. Njena majka i brat ležali su na podu u lokvi krvi. Oca i sestru nije videla. Nastavila je da pretražuje jahtu i tad je videla kapetana Harija kako odvrće ventile. Prestravljena, pitala je šta se dešava. Kapetan ju je naglo gurnuo niz stepenice i vratio se na posao.

Uplašena, usamljena i uverena da je ostatak njene porodice mrtav, vratila se u svoj krevet. Međutim, kako je voda počela da puni kabinu, ona je ponovo otrčala na palubu. Tamo se činilo da se kapetan spremao da pobegne sa malim čamcem za spasavanje koji je spustio u vodu.

Upitala je kapetana da li jahta tone. Harvi je odgovorio potvrdno i dao joj da drži konopac od gumenjaka verovatno želeći da ode po nož i da i nju ubije. Međutim, još uvek u šoku, Teri Džo je ispustila konopac i gumenjak se odvojio od jahte. Možda joj je to spaslo život, jer je ubica, ne mareći za njenu sudbinu, skočio preko palube i nakon nekog vremena na čamcu nestao u mraku, verovatno pretpostavljajući da Teri ionako neće preživeti.

Međutim, devojčica se setila malog splava od plute koji je bio pričvršćen za desnu stranu glavne kabine. Na njemu je plutala četiri dana, bez hrane i vode. Osim tanke bele bluze i ružičastih pantalona, nije imala šta da je zaštiti od stihije. Dobila je sunčanicu i opekotine, a i splav je počeo da se raspada. takođe su joj i ptice grickale noge.

"Nikada se nisam plašila. Bila sam dete na otvorenom i volela sam vodu. Imala sam jaku veru. Verovala sam u Boga i molila se da mi pomogne", prisećala se godinama kasnije, objašnjavajući kako je uspela da preživi. Posle nekog vremena, Teri Džo je primetila mali crveni avion na nebu i počela da maše duksericom u euforiji. Avion je preleteo direktno iznad nje, dovoljno blizu da je mogla da vidi detalje njegove donje strane, ali pod takvim uglom da piloti nisu mogli da je vide i, na njen očaj, nestao je ispod horizonta.

Sledećeg jutra njeno fizičko stanje postalo je nepodnošljivo. Počela je da halucinira, zamišljajući malo pusto ostrvo sa usamljenom palmom. Pokušala je da vesla prema njemu, ali čim se približila, ostrvo je nestalo. Balansirajući na ivicama onoga što je ostalo od njenog malog splava za spasavanje, konačno se onesvestila.

Četvrtog dana više nije osećala žarke sunčeve zrake. Ljuljajući se u talasima, duboko je spavala, blizu smrti. U jutro, međutim, buka i vibracije su je otrgnule od letargije, a ubrzo joj je velika senka zaklonila horizont. Kada je podigla pogled, videla je glave i mahajuće ruke i jedva je čula vriske ljudi. Osećala se kao da visi u svemiru, i dok su je snažne ruke polako podizale, ponovo se onesvestila.

Teri Džo Dupero
Teri Džo Duperofoto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Nikolaos Spačidakis, drugi oficir teretnjaka Kapetan Teo primetio je Teri na moru. Prevezena je helikopterom u bolnicu u Majamiju, a nakon nedelju dana istražitelji su mogli da je ispitaju u bolničkom krevetu. Njen šokantni izveštaj je bio van sumnje. Postalo je jasno da je cela njena porodica, uključujući Denu Harvi, ubijena na jahti.

Prema jednoj teoriji verovatno je neko od članova devojčicine porodice video kako je Harvi ubio ženu. Kapetan je tad verovatno doneo odluku da se otarasi svih svedoka. Harvi je pronađen dan nakon što je jahta potonula. Ispitivan od strane obalske straže Majamija, on je svedočio da je jedini preživeo potonuće jahte izazvano iznenadnom olujom tokom noći.

On je objasnio da su njegova supruga Dene i porodica Dupero povređeni kada su se jarboli slomili i pali na njih. Pukli su gasovod u mašinskom odeljenju, a brod se zapalio i potonuo. Tvrdio je da je uspešno pokrenuo ponton i skočio preko palube.

Kada je Harvi nekoliko dana kasnije čuo iz medija da je Teri Džo pronađena živa, shvatio je da će se njegova verzija događaja uskoro srušiti kao kuća od karata. Sledećeg dana osoblje hotela Sandman gde je preživeli smešten pronašlo je krvavo telo Harvija, koji je izvršio samoubistvo, na podu. Sumnja se da je kapetan ubio svoju ženu kako bi uzeo pare od polise osiguranja koju je kupio neposredno pred putovanje.

Teri Džo (sada Tere Fassbender) usvojila je sestra njenog oca i živela je sa njom i tri rođaka u Grin Beju. Kada je imala 12 godina, promenila je ime u Tere. Godine 2010. napisala je knjigu o svom traumatičnom iskustvu, Sirotica na okeanu, sa poznatim psihologom i stručnjakom za preživljavanje Ričardom D. Loganom. Javnost ju je nazvala "morsko siroče".

Zanimljiva je činjenica da su zaključci izvučeni iz istorije Teri Džo doveli do promene međunarodnih propisa o jedrenju. Preporučeno je da se boja čamaca za spasavanje promeni u svetlo narandžastu kako bi se lakše identifikovali od bele.

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.