ALARMANTNO STANJE U NEKIM EVROPSKIM DRŽAVAMA: Uvode restrikcije vode zbog suše!
Venecija, Foto: Printscreen/Youtube/@guardiannews

KRIZNI PLAN

ALARMANTNO STANJE U NEKIM EVROPSKIM DRŽAVAMA: Uvode restrikcije vode zbog suše!

Naučna studija koju je u januaru objavio Tehnološki univerzitet u Gracu u Austriji pokazala je da se Evropa nalazi u razdoblju suše od 2018. i da je situacija s vodom "vrlo neizvesna".

Objavljeno:

Iz evropskih država stižu alarmantne vesti o suši koja je ove zime izazvala kritičnu nestašicu vode zbog nedostatka padavina i toplotnih talasa. Jezero Montbel u jugozapadnoj Francuskoj je više od 80 odsto prazno, a brodovi su nasukani.

U severnoj Italiji turisti mogu peške da odu do malog ostrva San Biagio, do kojeg se obično dolazi samo brodom, na Alpima je palo 63 odsto manje snega nego inače, u Nemačkoj plitka reka Rajna otežava saobraćaj teretnjaka, a Barcelona je prestala da zaliva svoje parkove, nabraja The Guardian koji upozorava na posledice zimske suše nakon najsušnijeg leta u 500 godina.

Naučna studija koju je u januaru objavio Tehnološki univerzitet u Gracu u Austriji pokazala je da se Evropa nalazi u razdoblju suše od 2018. i da je situacija s vodom "vrlo neizvesna".

"Nikad ne bih mogao da zamislim da će voda biti problem ovde u Evropi, posebno u Nemačkoj ili Austriji. Ovde zapravo imamo problema sa vodosnabdevanjem", rekao je Torsten Mayer-Gürr, jedan od autora studije.

Karta trenutnih suša u Evropi iz programa EU-a Copernicus pokazuje upozorenja za slabu količinu padavina ili vlažnost tla u područjima severne i južne Španije, severne Italije i južne Nemačke, a pogođena je gotovo cela Francuska koja je zabeležila više od 30 dana bez značajnih padavina, što je najduže razdoblje od 1959. godine.

Krizni plan

U toj je državi palo 75 posto manje kiše nego što je uobičajeno za februar pa je lokalnim vlastima u svih sedam velikih rečnih slivova u zemlji naređeno da počnu da sprovode restrikcije vode dok vlada radi na kriznom planu za rešavanje nestašice.

Čitava Španija je u suši od januara 2022., ali zalihe vode u Kataloniji toliko su pale da su vlasti ove nedelje uvele zakone koji uključuju smanjenje 40 odsto vode za poljoprivredu, 15 odsto za industrijske potrebe i smanjenje prosečne dnevne snabdevenosti po stanovniku od 230 do 250 litara.

Nivo reke Po u Italiji bio je 61 odsto niži od norme za februar, a ministar zaštite okoline i energetske sigurnosti Gilberto Pichetto boji se da će u nekim područjima možda biti potrebno uvesti racionalizaciju vode.

U Austriji najsuvlja zima u istoriji

U pokrajini Tirol u Austriji gradovi Landeck i Reutte izmerili su najsuvlju zimu u istoriji, dok su u delovima Švajcarske opštne ponovo morale da pozivaju građane da štede vodu, kao što su to činili prošlog leta.

Posledice zimske suše najverovatnije će se osetiti u Nemačkoj i nižim regijama Austrije u nadolazećim mesecima jer manje snega znači manje otopljene vode za napajanje reka centralne Evrope u toplijim mesecima.

"Februar je obeležilo dugačko sušno razdoblje, koje je na većini stanica započelo u poslednjoj dekadi januara, pa su prevladavale umereno sušne i vrlo sušne prilike, a na delu stanica u drugoj polovini februara čak i ekstremno sušne prilike.

(Espreso/Kurir.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.