SPREMALI SE DA JE POJEDU, MEĐUTIM U POSLEDNJEM TRENUTKU SU ODUSTALI: Kada su saznali šta je u pitanju nastao je MUK
Čorba, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

NISU OČEKIVALI

SPREMALI SE DA JE POJEDU, MEĐUTIM U POSLEDNJEM TRENUTKU SU ODUSTALI: Kada su saznali šta je u pitanju nastao je MUK

Baš smo se spremali da je pojedemo, ali smo razmišljali o tome neko vreme i zaključili da je verovatno prilično posebna

Objavljeno:

Čovek i njegova porodica su umalo skuvali i pojeli školjku koju su pronašli na plaži na Floridi, pre nego što su saznali da je stara više od 200 godina.

Blejn Parker je medijima rekao da je našao ogromnu školjku i da se spremao da je iskoristi za pravljenje čorbe od školjki. Međutim, sklonio ju je dalje od šporeta nakon što ga je zaintrigiralo kako izgleda.

– Baš smo se spremali da je pojedemo, ali smo razmišljali o tome neko vreme i zaključili da je verovatno prilično posebna. Zato nismo hteli da je ubijemo – rekao je Parker lokalni list Talahasi demokrat.

Odluka da se školjka ne pretvori u večeru pokazala se ispravnom kada ju je Parker odneo u laboratoriju koja se bavi analizom morskih stvorenja i uzoraka iz okeana u gradu Panacea. Tamo su naučnici utvrdili da je školjka širine 15 centimetara i težine oko 1,18 kilograma stara tačno 214 godina.

– Starost se može izračunati prema broju slojeva na ljusci, pri čemu svaki sloj predstavlja godinu – objavila je laboratorija na Fejsbuku uf fotografije školjke.

Nazvali su je Aberklem Linkoln (clam – školjka na engleskom) po čuvenom predsedniku SAD Abrahamu Linkolnu, koji je rođen 1809. godine, baš kao i prastaro stvorenje koje je umalo završilo u čorbi.

Ime ove vrste je okeanski kvahog (Arctica islandica na latinskom). Živi na u Atlantskom okeana od Njufaundlenda do Severne Karoline i poznato je da ima jako dug životni vek, ali dosta sporo raste. Razmožava se tek od šeste godine, a dozvoljeno je loviti ih i jesti samo ako su stariji od 20.

(Espreso/Objektiv.rs/Times now news)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.