NAJNOVIJE ODLUKE: Pao dogovor izmeđi IAEA i Irana!
Rafael Grosi, Foto: Profimedia

politika

NAJNOVIJE ODLUKE: Pao dogovor izmeđi IAEA i Irana!

IAEA i Iran su izdali zajedničko saopštenje nakon povratka direktora IAEA Rafaela Grosija iz Teherana

Objavljeno:

Iran je dao garancije Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da će pomoći u istrazi uranijumskih čestica pronađenih na neobeleženim mestima i ponovo instalirati opremu za nadgledanje, saopštilo je danas to nuklearno regulatorno telo Ujedinjenih nacija.

IAEA i Iran su izdali zajedničko saopštenje nakon povratka direktora IAEA Rafaela Grosija iz Teherana, dva dana pred kvartalni sastanak rukovodstva Agencije sačinjene od 35 članova.

U izveštaju se ne navodi mnogo o detaljima, ali će, prema rečima zapadnih diplomata, verovatno doći do značajnog pojačanja odnosa između dve strane, čime će se sprečiti pritisak Zapada da uvede još jednu rezoluciju koja bi Iranu nalagala saradnju, rekle su diplomate, javlja Rojters.

Iran
Iranfoto: Profimedia

„Iran je izrazio spremnost da pruži dodatne informacije i pristup kako bi se rešila bezbednosna pitanja“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Poverljiv IAEA izveštaj navodi da se „Grosi raduje brzoj i potpunoj implementaciji zajedničke izjave“.

Grosi je po dolasku u Beč rekao da bi trebalo da Iran pruži pristup informacijama,

Naknadni razgovori u Iranu između IAEA i iranskih zvaničnika usmerenih ka utvrđivanju detalja će se desiti „vrlo, vrlo uskoro“, dodao je Grosi.

Upitan da kaže da li će sva nadzorna oprema biti reinstalirana, Grosi je rekao da hoće i da će toga biti samo na određenim mestima.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.