RETKA INFEKCIJA KOJU NA LJUDE PRENOSE MAČKE STIGLA U EVROPU: Radi se o bolnoj kožnoj BOLESTI, a ovo su SIMPTOMI
Mačka, Foto: Profimedia

ZABELEŽENI PRVI SLUČAJEVI

RETKA INFEKCIJA KOJU NA LJUDE PRENOSE MAČKE STIGLA U EVROPU: Radi se o bolnoj kožnoj BOLESTI, a ovo su SIMPTOMI

Radi se o kožnoj bolesti, prilično bolnoj, koja se manifestuje, između ostalog, ranama i čirevima, najčešće na rukama

Objavljeno:

Simptomi infekcije počinju lezijama ili ranama blizu mesta koje je bilo izloženo gljivicama.

Retka infekcija koju na ljude prenose mačke pojavila se u Evropi. Dosad su slučajevi zaraze zabeleženi samo u Južnoj Americi, a sada su prvi slučajevi na evropskom tlu prijavljeni u Velikoj Britaniji.

Radi se o kožnoj bolesti, prilično bolnoj, koja se manifestuje, između ostalog, ranama i čirevima, najčešće na rukama.

Zdravstvene službe u Velikoj Britaniji tvrde da su svi dobili gljivičnu infekciju od iste mačke koju je porodica dovela iz Brazila, gde su gljivice sve raširenije i postale su opasnost za javno zdravlje.

Sve tri zaražene osobe bile su pozitivne na bakteriju Sporothrix brasiliensis, samo jednu vrstu gljivice. Majku, ćerku i veterinara ogrebala je ista mačka. Zatražili su lekarsku pomoć, a svi su se oporavili. Infekcija se uglavnom leči antifungalnim lekovima duže od šest meseci, piše Daily Mail.

Mačka
Mačka foto: Profimedia

Simptomi infekcije počinju lezijama ili ranama blizu mesta koje je bilo izloženo gljivicama. Međutim, infekcija može zahvatiti i oči, pluća, kosti i zglobove. U retkim slučajevima može uticati na centralni nervni sistem.

Gljivica se širi ugrizom ili ogrebotinom zaražene mačke. Nema zabeleženih slučajeva prenosa s čoveka na čoveka. Retko, zaražena osoba može dobiti upalu pluća ako je udahnula spore gljivice, što uzrokuje simptome kao što su otežano disanje, kašalj i groznica.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da gljivične infekcije postaju velika pretnja javnom zdravlju jer zbog klimatskih promena okruženje postaje sve pogodnije za njihov razvoj i bujanje.

Svetska zdravstvena organizacija
Svetska zdravstvena organizacija foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Sve do sredine devedesetih, gljivica Sporothrix brasiliensis bila je uglavnom nepoznata. Prvi slučajevi zaraze ovim patogenom počeli su u Rio de Žaneiru, a utvrđeno je da prenošenje na ljude ide uglavnom preko mačaka lutalica. Kruženje gljivice Sporothrix brasiliensis zabeleženo je i u Argentini, Paragvaju, Boliviji, Kolumbiji i Panami.

Gljivice iz roda Sporothrix žive uglavnom u tlu i nekim biljkama, ali iz nekog razloga u Južnoj Americi su se jako dobro adaptirale na mačke. Prelazak na ljude bio je samo pitanje vremena, a u Argentini je, na primer, od 2011. godine broj zaraženih osoba učetvorostručen.

(Espreso/Nova/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.