AMERIČKI NOVINAR UDARIO NA BAJDENA NAJSTRAŠNIJE: Svet u ŠOKU NAKON njegovih reči
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

DRAMA

AMERIČKI NOVINAR UDARIO NA BAJDENA NAJSTRAŠNIJE: Svet u ŠOKU NAKON njegovih reči

Bajdenov cilj je bio da spreči Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju velikih hladnoća.

Objavljeno:

Američki predsednik Džozef Bajden odlučio je da digne u vazduh Severni tok 1 i 2 isključivo iz političkih razloga, cilj mu je bio da spreči Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju velikih hladnoća, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu koji se emitovao na RT, dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš.

"Bajdenov cilj je bio da spreči Nemačku i zapadnu Evropu da otvore gasovod u slučaju velikih hladnoća. Nemačke vlasti su uvele sankcije, zaustavile gasovod, ali su imale pravo da otvore novi, što Bajden nije želeo", rekao je Herš.

Severni tok 2
foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, u tome je i bila suština operacije: učiniti tako da Evropa, konkretno zapadna Evropa, nastavi da podržava NATO i isporučuje oružje Ukrajini, "raspirujući ono što je očigledno proksi rat protiv Rusije koji se upravo vodi".

"Ali, kada je Bajden javno govorio o tome, tri nedelje nakon što je dobio informaciju, kao i Viktorija Nuland, takođe krajem januara i početkom februara prošle godine, oboje su rekli javno: "Znamo da možemo da prekinemo", ili još bolje: "Zaustavićemo Severni tok", rekao je američki novinar.

Posle tih njegovih reči usledilo je pitanje novinara: Kako ćete to da uradite? Bajden je odgovorio: Reći ću vam: znamo kako to da uradimo. Mi možemo to da uradimo, naveo je Herš.

Severni tok 2
foto: Profimedia

Herš je dodao da su oni potom ispunili zadatak, postavili eksplozivne naprave, pri čemu su angažovali ronioce mornarice, a zatim je eksplozivna naprava prosto stajala tamo nekoliko meseci.

Bilo je planirano u junu kada se činilo da Ukrajinci napreduju u ratu, ali je krajem septembra bilo dokaza o ozbiljnim problemima.

To neće pomoći ratu, ono što su uradili je da spreče Nemačku i zapadnu Evropu u slučaju da zima stigne ubrzo, otvore gasovod, kategoričan je Herš.

(Espreso/Kurir.rs/RT Balkan)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.