SVE SE LJULJALO U TADŽIKISTANU, TRESLA SE I PLANINA PAMIR: Strahuje se od katastrofalnih posledica! (VIDEO)
Zemljotres u Tadžikistanu, Foto: Printscreen/Youtube/Meteor News

PODLOŽAN PRIRODNIM KATASTROFAMA

SVE SE LJULJALO U TADŽIKISTANU, TRESLA SE I PLANINA PAMIR: Strahuje se od katastrofalnih posledica! (VIDEO)

Čini se da se epicentar zemljotresa nalazi u Gorno-Badakhshanu, poluautonomnoj oblasti koja se graniči sa Avganistanom i Kinom

Objavljeno:

Zemljotres jačine 7,2 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak istočni Tadžikistan. Zemljotres se dogodio oko 5:37 po lokalnom vremenu (00:37 srednje evropskom vremenu) na dubini od 20,5 kilometara.

Čini se da se epicentar zemljotresa nalazi u Gorno-Badakhshanu, poluautonomnoj oblasti koja se graniči sa Avganistanom i Kinom, otprilike 67 kilometara od malog planinskog grada Murghob. Nakon početnog zemljotresa oblast je doživela naknadni potres jačine 5,0 stepeni po Rihterovoj skali oko 20 minuta kasnije, nakon čega je usledio zemljotres jačine 4,6 stepeni.

Region gde se zemljotres dogodio je retko naseljen i okružen je visokim planinama Pamir. Sarezsko jezero, jedno od najvećih jezera u Tadžikistanu, nalazi se u ovoj oblasti, koje ima akvamarinsku nijansu i nastalo je kao rezultat zemljotresa 1911. Iza jezera Sarez postoji prirodna brana duboko u planinama Pamira, a stručnjaci su upozorili da posledice bi bile katastrofalne ako bi brana propala.

Tadžikistan, kao i veći deo Centralne Azije, podložan je prirodnim katastrofama, uključujući poplave, zemljotrese, klizišta, lavine i velike snežne padavine.

U Gorno-Badahšanu ranije ovog meseca lavina je 15. februara ubila devet osoba, dok je još jedna osoba poginula istog dana u lavini na autoputu u blizini glavnog grada Dušanbea.

(Espreso/Meteor News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.