NEKADA JE BIO NAJBOGATIJI BIZNISMEN, A DANAS NE LIČI NA SEBE: Posle toliko godina je OPET U CENTRU PAŽNJE!
Foto: Printscreen/Youtube/Gazeta Sporturilor

neverovatna promena

NEKADA JE BIO NAJBOGATIJI BIZNISMEN, A DANAS NE LIČI NA SEBE: Posle toliko godina je OPET U CENTRU PAŽNJE!

Rumunski biznismen je završio u zatvoru zbog utaje poreza i pranja novca, a posle osam godina je izašao i izgleda potpuno drugačije

Objavljeno:

Marijan Janku je i dalje jedan od najmoćnijih biznismena u Rumuniji. On je bivši pokrovitelj Temišvarske Politehnike i vlasnik firme Balkan Petroleum, pa je tako postao jedan od najbogatijih ljudi u Rumuniji. Godine 2014. Janku je osuđen na 14 godina zatvora, jer je proglašen krivim za utaju poreza i pranje novca u dosijeu RAFO, piše romania.postsen.

Janku je 2014. prvo osuđen na 12 godina zatvora, a godinu dana kasnije dobio je kaznu od 14 godina zatvora sa izvršenjem zbog prevare i pranja novca. Četvrti okružni sud u Bukureštu odlučio je da biznismen bude pušten na uslovnu slobodu, 6 godina pre roka.

Takođe je osuđeni biznismenov brat, kao i Konstantin Margarit, Marijanov partner. Tada im je zaplenjeno preko 800 miliona rumunskih leja, tri imanja i zgrada, a to su uradili kako bi se u ovom dosijeu uknjižila šteta od preko 148 miliona dolara i 13 miliona evra. Tužioci su optužili Jankua i sve optužene u ovom spisu da nisu platili porez na dobit u vrednosti od 806 milijardi leja u vrednosti od 550 milijardi rumunskih leja.

Takođe jedna stvar je šokirala sve. Bivši predsednik Temišvara je ušao u zatvor 140 kilograma, a nakon izlaska izgleda potpuno drugačije. O radikalnoj transformaciji govorio je sam i Marijan Janku u emisiji i otkrio je koliko je kilograma uspeo da smrša tokom boravka u zatvoru.

"Smršao sam jer sam morao da smršam. Imao sam 140 kila kada sam ušao, a izašao sa 104. Već sam dobio dva, tri kilograma za sedam meseci napolju. Hrana tamo nema ukus. Bila je i prodavnica, imaš šta da kupiš, pa makar da uporediš sa onim što si imao kod kuće. Imate određene kartice sa novcem koje možete da koristite, plus pakete koji dolaze od kuće", rekao je Marijan Janku na gsp.ro u emisiji "Prietenii lui Ovidiu“.

Podsetimo, Jankua se svi sećaju kada je podneo ostavku na mesto predsednika Temišvara kada je bio rival Parizana u Kupu UEFA 2008. godine. Fudbalski savez Rumunije je oduzeo šest bodova Temišvaru jer nije promenio boje dresova, a Janku je tada odlučio da se povuče sa funkcije.

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.