SUDAR DVE NEUTRONSKE ZVEZDE OSTAVIO JE NAUČNIKE BEZ DAHA: Astronomi ZBUNJENI, 1 stvar nikako nisu OČEKIVALI (VIDEO)
Sudar neutronskih zvezda, Foto: PrintScreen/ YouTube/ European Southern Observatory (ESO)

magično

SUDAR DVE NEUTRONSKE ZVEZDE OSTAVIO JE NAUČNIKE BEZ DAHA: Astronomi ZBUNJENI, 1 stvar nikako nisu OČEKIVALI (VIDEO)

Ovakve pojave su obično redak prizor za astronome

Objavljeno:

Sudar dve neutronske zvezde kolosalnih razmera iznenadio je astronome eksplozijom neverovatno savršenog oblika.

Prema novoj analizi posledica sudara neutronskih zvezda uočenog još 2017. godine, eksplozija takozvane kilonove bila je potpuno simetrična i gotovo savršena sfera.

Astronomi, međutim, jednostavno ne znaju zašto je nastala tako savršena sfera, jer je u suprotnosti sa svim dosadašnjim pretpostavkama i modelima eksplozija kilonova.

Neutronske zvezde pred sudar
Neutronske zvezde pred sudarfoto: PrintScreen/ YouTube/ European Southern Observatory (ESO)

"Niko nije očekivao da će eksplozija izgledati ovako. Nema smisla da je sferična, kao lopta. Ali naše računice jasno pokazuju da jeste. To verovatno znači da teorijama i simulacijama kilonova koje smo razmatrali u proteklih 25 godina nedostaje važna fizika", kaže astrofizičar Darah Vatson sa Instituta Niels Bohr u Danskoj.

Sudari neutronskih zvezda su obično redak prizor za astronome. Pomenuta eksplozija iz 2017. godine, nazvana GW170817, bila je ne samo prva zabeležena te vrste, već je ostala i najdetaljnija u pogledu podataka.

Astronomi su naučili mnoge stvari o Univerzumu iz ove eksplozije, kao što je činjenica da su ovi sudari izvor praska gama zračenja, ili najenergičnije svetlo u univerzumu.

Eksplozije kilonova su i fabrike za proizvodnju teških elemenata, poput zlata i platine.

Sferična eksplozija koju su zapravo pronašli sugeriše da razumevanje spajanja neutronskih zvezda nije potpuno.

Kada se dve neutronske zvezde sudare, njihova kombinovana masa izaziva dalji gravitacioni kolaps novonastalog objekta, pretvarajući ga u crnu rupu, piše Science Alert.

Ali za kratko vreme pre nego što se to dogodi, objekat može postati hipermasivna neutronska zvezda sa izuzetno jakim magnetnim poljem. Nedavna analiza sugeriše da se to dogodilo sa GW170817.

Na samo sekundu, objekat je bio hipermasivna neutronska zvezda. Ovo bi zapravo moglo objasniti savršeno sferičnu kilonovu, kažu astronomi.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.