SASTANAK ŠOLCA I BAJDENA, početkom marta u Vašingtonu
Džo Bajden, Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

SUSRET

SASTANAK ŠOLCA I BAJDENA, početkom marta u Vašingtonu

To će biti prva poseta nemačkog kancelara Beloj kući od rata u Ukrajini

Objavljeno:

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se 3. marta sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu, što će biti njegova prva poseta Beloj kući od napada Rusije na Ukrajinu, najavila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

"Poseta kancelara je prilika da se ponovo potvrde duboke prijateljske veze između SAD i našeg NATO saveznika Nemačke", rekla je Žan-Pjer.

Kako je navela, Bajden i Šolc sastaće se nedugo nakon prve godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, razgovaraće o naporima da se pomogne Kijevu, povećanjem troškova rata za Rusiju putem sankcija i kontrole izvoza, navodi Rojters.

Džo Bajden, Džozef Bajden
foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

"Oni će razgovarati i o saradnji na važnim regionalnim i globalnim bezbednosnim problemima, uključujući izazove koje postavlja Kina, kao i saradnji na području Indo-Pacifika", rekla je Žan-Pjer.

Očekuje se da će Šolc i Bajden razgovarati i o nesuglasicama koje su nastale između Nemačke i drugih evropskih zemalja s jedne i SAD sa druge strane, kada je reč o američkom Planu o smanjenju inflacije.

Olaf Šolc
foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Šolc je prošle nedelje izjavio da želi da produbi ekonomske veze sa SAD, ali da bi Vašington trebalo da povuče pravila koja evropske kompanije stavlja u neravnopravan položaj na tržištu u poređenju sa, kako je naveo, Kanadom i Meksikom.

Rojters podseća da će se Šolc ove sedmice sastati sa potpredsednicom SAD Kamalom Heris na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

(Espreso/Telegraf/Aencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.