AMERIČKI BALONI VIŠE OD 10 PUTA ULAZILI U VAZDUŠNI PROSTOR KINE: Kineska diplomatija odgovorila Vašingtonu
Foto: Kineski radio Interancional

REKAO JE SVE

AMERIČKI BALONI VIŠE OD 10 PUTA ULAZILI U VAZDUŠNI PROSTOR KINE: Kineska diplomatija odgovorila Vašingtonu

Vang je podsetio da je kinesko ministarstvo više puta jasno stavljalo do znanja da je ulazak kineskog meteorološkog balona u vazdušni prostor SAD bio posledica više sile i potpunog udesa

Objavljeno:

Baloni Sjedinjenih Država su, od početka prošle godine, ilegalno leteli na velikim visinama iznad kineskog vazdušnog prostora više od 10 puta, bez odobrenja kineskih vlasti, izjavio je u ponedeljak portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin.

Nije retkost da američki baloni ilegalno uđu u vazdušni prostor druge zemlje, rekao je Vang na redovnom brifingu za novinare u Pekingu.

''SAD su takođe često slale ratne brodove i avione da izvrše izviđanje Kine, što podriva suverenitet Kine'', rekao je on ''SAD bi trebalo da promene svoj način i da se malo preispitaju, umesto da blate ili okrivljuju kinesku stranu''.

Vang je podsetio da je kinesko ministarstvo više puta jasno stavljalo do znanja da je ulazak kineskog meteorološkog balona u vazdušni prostor SAD bio posledica više sile i potpunog udesa.

Kineski portparol je na brifingu u ponedeljak rekao da su SAD već duže vreme zloupotrebljavale svoje tehnološke prednosti za masovno, neselektivno prisluškivanje i krađu tajni širom sveta, uključujući i njihove saveznike.

''U stvari, SAD su najveća zemlja na svetu u oblasti nadzora i izviđanja, sa najvećom špijunskom mrežom na svetu'', rekao je Vang.

Prema izveštaju Anzera, informativne platforme za sajber bezbednost, NSA je daljinski ukrala više od 97 milijardi globalnih internet podataka i 124 milijarde telefonskih zapisa za 30 dana.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.